Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst
Parcijalno hidrogenovanje jestivih ulja - sinteza i verifikacija katalizatora na bazi nikla
2002
Аутори
Jovanović, Dušan M.Marković, Branislav
Stanković, Miroslav
Rožić, Ljiljana
Novaković, Tatjana
Vuković, Zorica
Anić, Mirjana R.
Petrović, Srđan
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Developed in the late 1800s as a butter substitute, margarine is made with vegetable oils. Margarine was created by a scientist from Provence (France) Hippolyte Mege-Mouries, in response to an offer by the Emperor Louis Napoleon III. To formulate his entry, Mege-Mouries used margaric acid, a fatty acid component isolated in 1813 by Michael Chevreul and named because of the lustrous pearly drops that reminded him of the Greek word for pearl - margarites.
Parcijalna hidrogenacija jestivih biljnih ulja je veoma važna operacija u industriji biljnih masti i ulja. Katalizator koji se uobičajeno upotrebljava u industrijskom procesu parcijalne hidrogenaciji biljnih ulja je nikl nanešen na silikatni nosač. Izbor i hemijska sinteza niklovog katalizatora, postupak nanošenja nikla i promotora na nosač i aktivacija katalizatora su od vitalnog značaja za dobijanje visoko-aktivnog hidrogenacionog katalizatora. Niklov katalizator, nanešen na domaći prirodni silikat (dijatomejska zemlja) sintetizovan je precipitacionom metodom sa NaaCOs. Aktivnost sintetizovanog katalizatora je testirana na pilot postrojenju (5 kg) i u industrijskom reaktoru kapaciteta 5 tona. Dobijena aktivnost sintetizovanog katalizatora potvrđena je i na "scale-up" nivou sa faktorom 1000.
Кључне речи:
hydrogenation / catalyst / synthesis / hidrogenacija / katalizator / sintezaИзвор:
Hemijska industrija, 2002, 56, 4, 147-156Издавач:
- Association of Chemical Engineers of Serbia
Институција/група
IHTMTY - JOUR AU - Jovanović, Dušan M. AU - Marković, Branislav AU - Stanković, Miroslav AU - Rožić, Ljiljana AU - Novaković, Tatjana AU - Vuković, Zorica AU - Anić, Mirjana R. AU - Petrović, Srđan PY - 2002 UR - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/71 AB - Developed in the late 1800s as a butter substitute, margarine is made with vegetable oils. Margarine was created by a scientist from Provence (France) Hippolyte Mege-Mouries, in response to an offer by the Emperor Louis Napoleon III. To formulate his entry, Mege-Mouries used margaric acid, a fatty acid component isolated in 1813 by Michael Chevreul and named because of the lustrous pearly drops that reminded him of the Greek word for pearl - margarites. AB - Parcijalna hidrogenacija jestivih biljnih ulja je veoma važna operacija u industriji biljnih masti i ulja. Katalizator koji se uobičajeno upotrebljava u industrijskom procesu parcijalne hidrogenaciji biljnih ulja je nikl nanešen na silikatni nosač. Izbor i hemijska sinteza niklovog katalizatora, postupak nanošenja nikla i promotora na nosač i aktivacija katalizatora su od vitalnog značaja za dobijanje visoko-aktivnog hidrogenacionog katalizatora. Niklov katalizator, nanešen na domaći prirodni silikat (dijatomejska zemlja) sintetizovan je precipitacionom metodom sa NaaCOs. Aktivnost sintetizovanog katalizatora je testirana na pilot postrojenju (5 kg) i u industrijskom reaktoru kapaciteta 5 tona. Dobijena aktivnost sintetizovanog katalizatora potvrđena je i na "scale-up" nivou sa faktorom 1000. PB - Association of Chemical Engineers of Serbia T2 - Hemijska industrija T1 - Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst T1 - Parcijalno hidrogenovanje jestivih ulja - sinteza i verifikacija katalizatora na bazi nikla VL - 56 IS - 4 SP - 147 EP - 156 DO - 10.2298/HEMIND0204147J ER -
@article{ author = "Jovanović, Dušan M. and Marković, Branislav and Stanković, Miroslav and Rožić, Ljiljana and Novaković, Tatjana and Vuković, Zorica and Anić, Mirjana R. and Petrović, Srđan", year = "2002", abstract = "Developed in the late 1800s as a butter substitute, margarine is made with vegetable oils. Margarine was created by a scientist from Provence (France) Hippolyte Mege-Mouries, in response to an offer by the Emperor Louis Napoleon III. To formulate his entry, Mege-Mouries used margaric acid, a fatty acid component isolated in 1813 by Michael Chevreul and named because of the lustrous pearly drops that reminded him of the Greek word for pearl - margarites., Parcijalna hidrogenacija jestivih biljnih ulja je veoma važna operacija u industriji biljnih masti i ulja. Katalizator koji se uobičajeno upotrebljava u industrijskom procesu parcijalne hidrogenaciji biljnih ulja je nikl nanešen na silikatni nosač. Izbor i hemijska sinteza niklovog katalizatora, postupak nanošenja nikla i promotora na nosač i aktivacija katalizatora su od vitalnog značaja za dobijanje visoko-aktivnog hidrogenacionog katalizatora. Niklov katalizator, nanešen na domaći prirodni silikat (dijatomejska zemlja) sintetizovan je precipitacionom metodom sa NaaCOs. Aktivnost sintetizovanog katalizatora je testirana na pilot postrojenju (5 kg) i u industrijskom reaktoru kapaciteta 5 tona. Dobijena aktivnost sintetizovanog katalizatora potvrđena je i na "scale-up" nivou sa faktorom 1000.", publisher = "Association of Chemical Engineers of Serbia", journal = "Hemijska industrija", title = "Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst, Parcijalno hidrogenovanje jestivih ulja - sinteza i verifikacija katalizatora na bazi nikla", volume = "56", number = "4", pages = "147-156", doi = "10.2298/HEMIND0204147J" }
Jovanović, D. M., Marković, B., Stanković, M., Rožić, L., Novaković, T., Vuković, Z., Anić, M. R.,& Petrović, S.. (2002). Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst. in Hemijska industrija Association of Chemical Engineers of Serbia., 56(4), 147-156. https://doi.org/10.2298/HEMIND0204147J
Jovanović DM, Marković B, Stanković M, Rožić L, Novaković T, Vuković Z, Anić MR, Petrović S. Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst. in Hemijska industrija. 2002;56(4):147-156. doi:10.2298/HEMIND0204147J .
Jovanović, Dušan M., Marković, Branislav, Stanković, Miroslav, Rožić, Ljiljana, Novaković, Tatjana, Vuković, Zorica, Anić, Mirjana R., Petrović, Srđan, "Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst" in Hemijska industrija, 56, no. 4 (2002):147-156, https://doi.org/10.2298/HEMIND0204147J . .