Determination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatography
Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom
Autori
Milovanović, ŽeljkaPopović, Slađana
Pantelić, Ana
Milinkov, Jelena R.
Milošević, Dragana L.
Petrović, Vladimir M.
Vidović, Milka
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
The ionic content was examined in nine aqueous tea extracts in which time of boiling, acidification of the medium using lemon juice and way of preparation were observed as factors. Ion chromatography was used for determination of inorganic anion content, and data were processed using CANOCO program for multivariate analysis. The variations in ionic content were observed among different tea samples. The highest concentrations of chloride, nitrate, phosphate, and sulphate ions were found in nettle, while the highest concentrations of fluorides were detected in elderflower tea infusion. The effect of boiling time (5, 10, and 20 min), acidification of the medium and different preparation procedure (boiling and cooling at room temperature) were statistically presented using principal component analysis. The examined factors did not have a significant effect on the ionic concentration in tea infusions.
Јонски садржај испитиван је код девет водених раствора чаја, при чему је на екстракцију јона посматран утицај дужине кувања, киселости средине (која је постигнута додатком лимуновог сока) и начинa припреме. Јонска хроматографија коришћена је за одређивање садржаја неорганских анјона, а пoдаци су обрађени помоћу Canoco програма за мултиваријациону анализу. Јонски садржај варира код различитих узорака чаја. Највеће концентрације хлоридних, нитратних, фосфатних и сулфатних јона одређене су у коприви, док су највеће концентрације флуорида одређене у инфузији кантариона. Утицај времена кључања (5, 10 и 20 мин.), киселост медијума и различити начини припреме (кључање и хлађење на собној температури) статистички су приказани помоћу анализе главних компоненти. Испитивани фактори нису имали значајан утицај на јонску концентрацију у чајним инфузијама.
Ključne reči:
herbal tea / inorganic anions / ion chromatography / principal component analysis / tea infusion / анализа главних компоненти / биљни чајеви / чајне инфузије / јонска хроматографија / неоргански анјониIzvor:
Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke, 2018, 134, 89-99Izdavač:
- Serbia : Matica srpska
Finansiranje / projekti:
- Geološka i ekotoksikološka istraživanja u identifikaciji geopatogenih zona toksičnih elemenata u akumulacijama vode za piće-istraživanje metoda i postupaka smanjivanja uticaja biogeohemijskih anomalija (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-176018)
- Proučavanje fizičkohemijskih i biohemijskih procesa u životnoj sredini koji utiču na zagađenje i istraživanje mogućnosti za minimiziranje posledica (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-172001)
Institucija/grupa
IHTMTY - JOUR AU - Milovanović, Željka AU - Popović, Slađana AU - Pantelić, Ana AU - Milinkov, Jelena R. AU - Milošević, Dragana L. AU - Petrović, Vladimir M. AU - Vidović, Milka PY - 2018 UR - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/3931 AB - The ionic content was examined in nine aqueous tea extracts in which time of boiling, acidification of the medium using lemon juice and way of preparation were observed as factors. Ion chromatography was used for determination of inorganic anion content, and data were processed using CANOCO program for multivariate analysis. The variations in ionic content were observed among different tea samples. The highest concentrations of chloride, nitrate, phosphate, and sulphate ions were found in nettle, while the highest concentrations of fluorides were detected in elderflower tea infusion. The effect of boiling time (5, 10, and 20 min), acidification of the medium and different preparation procedure (boiling and cooling at room temperature) were statistically presented using principal component analysis. The examined factors did not have a significant effect on the ionic concentration in tea infusions. AB - Јонски садржај испитиван је код девет водених раствора чаја, при чему је на екстракцију јона посматран утицај дужине кувања, киселости средине (која је постигнута додатком лимуновог сока) и начинa припреме. Јонска хроматографија коришћена је за одређивање садржаја неорганских анјона, а пoдаци су обрађени помоћу Canoco програма за мултиваријациону анализу. Јонски садржај варира код различитих узорака чаја. Највеће концентрације хлоридних, нитратних, фосфатних и сулфатних јона одређене су у коприви, док су највеће концентрације флуорида одређене у инфузији кантариона. Утицај времена кључања (5, 10 и 20 мин.), киселост медијума и различити начини припреме (кључање и хлађење на собној температури) статистички су приказани помоћу анализе главних компоненти. Испитивани фактори нису имали значајан утицај на јонску концентрацију у чајним инфузијама. PB - Serbia : Matica srpska T2 - Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke T1 - Determination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatography T1 - Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom IS - 134 SP - 89 EP - 99 DO - 10.2298/ZMSPN1834089M ER -
@article{ author = "Milovanović, Željka and Popović, Slađana and Pantelić, Ana and Milinkov, Jelena R. and Milošević, Dragana L. and Petrović, Vladimir M. and Vidović, Milka", year = "2018", abstract = "The ionic content was examined in nine aqueous tea extracts in which time of boiling, acidification of the medium using lemon juice and way of preparation were observed as factors. Ion chromatography was used for determination of inorganic anion content, and data were processed using CANOCO program for multivariate analysis. The variations in ionic content were observed among different tea samples. The highest concentrations of chloride, nitrate, phosphate, and sulphate ions were found in nettle, while the highest concentrations of fluorides were detected in elderflower tea infusion. The effect of boiling time (5, 10, and 20 min), acidification of the medium and different preparation procedure (boiling and cooling at room temperature) were statistically presented using principal component analysis. The examined factors did not have a significant effect on the ionic concentration in tea infusions., Јонски садржај испитиван је код девет водених раствора чаја, при чему је на екстракцију јона посматран утицај дужине кувања, киселости средине (која је постигнута додатком лимуновог сока) и начинa припреме. Јонска хроматографија коришћена је за одређивање садржаја неорганских анјона, а пoдаци су обрађени помоћу Canoco програма за мултиваријациону анализу. Јонски садржај варира код различитих узорака чаја. Највеће концентрације хлоридних, нитратних, фосфатних и сулфатних јона одређене су у коприви, док су највеће концентрације флуорида одређене у инфузији кантариона. Утицај времена кључања (5, 10 и 20 мин.), киселост медијума и различити начини припреме (кључање и хлађење на собној температури) статистички су приказани помоћу анализе главних компоненти. Испитивани фактори нису имали значајан утицај на јонску концентрацију у чајним инфузијама.", publisher = "Serbia : Matica srpska", journal = "Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke", title = "Determination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatography, Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom", number = "134", pages = "89-99", doi = "10.2298/ZMSPN1834089M" }
Milovanović, Ž., Popović, S., Pantelić, A., Milinkov, J. R., Milošević, D. L., Petrović, V. M.,& Vidović, M.. (2018). Determination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatography. in Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke Serbia : Matica srpska.(134), 89-99. https://doi.org/10.2298/ZMSPN1834089M
Milovanović Ž, Popović S, Pantelić A, Milinkov JR, Milošević DL, Petrović VM, Vidović M. Determination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatography. in Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke. 2018;(134):89-99. doi:10.2298/ZMSPN1834089M .
Milovanović, Željka, Popović, Slađana, Pantelić, Ana, Milinkov, Jelena R., Milošević, Dragana L., Petrović, Vladimir M., Vidović, Milka, "Determination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatography" in Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke, no. 134 (2018):89-99, https://doi.org/10.2298/ZMSPN1834089M . .