ЦЕР - Централни Репозиторијум ИХТМ-а
Институт за хемију, технологију и металургију
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   ЦЕР - Централни репозиторијум ИХТМ-а
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед рада
  •   ЦЕР - Централни репозиторијум ИХТМ-а
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Chemical properties of the cultivated Sideritis raeseri Boiss. & Heldr. subsp raeseri

Само за регистроване кориснике
2011
Аутори
Pljevljakusic, Dejan
Savikin, Katarina
Janković, Teodora
Zdunić, Gordana
Ristic, Mihailo
Gođevac, Dejan
Konic-Ristic, Aleksandra
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Phytochemical analyses of the cultivated Sideritis raeseri subsp. raeseri in four different stages of flower development were performed. Traditionally used infusion and decoction were also prepared from aerial parts in full flowering stage, and analyses of active compounds and radical scavenging capacity were performed. The highest yield of the essential oil, obtained by hydrodistillation, was noticed in the full flowering phase (0.11%), with sesquiterpene bicyclogermacrene as the main constituent (42.5%). All examined extracts contained phenolic compounds and their amounts varied from 15.3 to 34.1 mg GAE/g DW. The amounts of total phenolics in infusion and decoction were similar (46.5 and 43.9 mg GAE/100 ml, respectively). LC-ESI-MS analyses of all samples allowed the characterisation of 22 phenolic compounds. Two dominant flavone glycosides, 4'-O-methylhypolaetin-7-O-[6"'-O-acetyl-beta-D-allopyranosyl (1 -> 2)-beta-D-glucopyranoside (17) and 4'-O-methylisoscutellarein-7-O-[6"'-O-acet...yl-beta-D-allopyranosyl-(1 -> 2)]-beta-D-glucopyranoside (19) were quantified using HPLC. Moreover, the mineral content and the percent of transportation were investigated.

Кључне речи:
Sideritis raeseri subsp raeseri / Cultivation / Essential oil / Total phenolics / DPPH / LC-ESI-MS / Mineral content
Извор:
Food Chemistry, 2011, 124, 1, 226-233
Издавач:
  • Elsevier Sci Ltd, Oxford
Пројекти:
  • Самоникло и гајено лековито биље биозона Србије у функцији одрживог развоја брдско-планинских регија - први део (RS-20108)

DOI: 10.1016/j.foodchem.2010.06.023

ISSN: 0308-8146

WoS: 000282500000032

Scopus: 2-s2.0-77955270378
[ Google Scholar ]
26
25
URI
http://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/867
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Институција
IHTM

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Централном репозиторијуму (ЦеР) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Централном репозиторијуму (ЦеР) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB