ЦЕР - Централни Репозиторијум ИХТМ-а
Институт за хемију, технологију и металургију
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   ЦЕР - Централни репозиторијум ИХТМ-а
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед рада
  •   ЦЕР - Централни репозиторијум ИХТМ-а
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Desinfectants in food industry

Sredstva za dezinfekciju u prehrambenoj industriji

Нема приказа
Аутори
Stevanović, Jasmina
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
In this paper a review of disinfectants used in food industry is given. Desinfectants covered in the review are: amonium quartenairy-compounds, chlorine-based products, ampholities, iodophores, cresole acid comounds, phenole lcompounds, formalhehyde, peracetic acid and hydrogen-peroxide with colloidal silver. The main properties, both advantages and disadvantages for each of this compounds are discussed. Environmental tolerance and great efficiency of desinfectants based on nascent oxygen such as peracetic acid and hydrogen-peroxide with colloidal silver are pointed out. .
U radu je dat pregled sredstava za dezinfekciju koja se mogu koristiti u prehrambenoj industriji. Obuhvaćena su: kvaternarna amonijačna jedinjenja, jedinjenja na bazi hlora, amfoliti, jodofori, jedinjenja krezolne kiseline, jedinjenja fenola, jedinjenja na bazi aldehida, jedinjenja na bazi persirćetne kiseline i jedinjenja na bazi vodonik-peroksida sa koloidnim srebrom. Za svaku grupu navedene su osnovne karakteristike, kao i prednosti i nedostaci. Posebno su naglašene ekološke prednosti i izuzetna efikasnost, sredstava na bazi nascentnog kiseonika koji su predstavljeni persirćetnom kiselinom i vodonik-peroksidom sa koloidnim srebrom. .
Кључне речи:
disinfectants / chlorine-based products / peracetic acid / hydrogen-peroxide / colloidal silver / dezinficijensi / jedinjenja na bazi hlora / persirćetna kiselina / vodonik-peroksid / koloidno srebro
Извор:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2000, 11, 1-2, 30-33

ISSN: 0353-6564

[ Google Scholar ]
URI
http://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/7
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Институција
IHTM

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Централном репозиторијуму (ЦеР) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Централном репозиторијуму (ЦеР) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB