Promena kvaliteta otpadnih voda mlekarske industrije u zavisnosti od različitih tehnoloških procesa
Change of waste water quality of the dairy industry depending on different technological processes
Samo za registrovane korisnike
2018
Autori
Veličić, ZoricaPerendija, Jovana
Milošević, Dragana
Milošević, Milena
Petrović, Vladimir M.
Trajković, Ivana
Vidović, Milka
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
,
Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Usled povećane proizvodnje mleka u našoj zemlji tokom poslednjih godina dolazi do otvaranja sve većeg broja malih mlekara različitih proizvodnih kapaciteta, a probleme koji se javljaju u vezi sa otpadnim vodama iz proizvodnje i prerade mleka neophodno je rešavati blagovremeno, na efikasan i ekonomičan način. Mlekarske industrije vrše preradu sirovog mleka u proizvode kao što su mleko za svakodnevnu upotrebu, sir, jogurt i kondezovano mleko, korišćenjem procesa hlađenja, pasterizacije i homogenizacije. Sporedni proizvodi koji nastaju u procesu prerade mleka su mlečna masnoća, surutka i njihovi derivati. Indrustrija mleka generiše u proseku 2,5 do 3,0 litra otpadnih voda po jednom litru obrađenog mleka. Tako nastala otpadna voda sadrži velike količine masnoća, kazeina, laktoze, neorganskih soli, deterdženata i dezinfekcionih sredstava za pranje. Pošto vode ove vrste nose sa sobom velika organska opterećenja, njihovo prečiščavanje zahteva niz tehnoloških postupaka. Stepen njihovog prečišć...avanja i kvalitet otpadne vode pre ispuštanja u recipijent u većini slučajeva najlakše se prati preko biološke i hemijske potrošnje kiseonika, amonijaka i pH vrednosti.
Ključne reči:
industrija mleka / otpadna voda / HPK / BPK5 / kontrola kvalitetaIzvor:
18. međunarodna konferencija „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“ (Water supply and sewage systems), Zbornik radova, 30 maj - 01. jun, Jahorina, Pale, 2018, 200-202Izdavač:
- Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo / Association for water technology and sanitary engineering
Finansiranje / projekti:
- OИ 176018
Institucija/grupa
IHTMTY - CONF AU - Veličić, Zorica AU - Perendija, Jovana AU - Milošević, Dragana AU - Milošević, Milena AU - Petrović, Vladimir M. AU - Trajković, Ivana AU - Vidović, Milka PY - 2018 UR - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/7156 AB - Usled povećane proizvodnje mleka u našoj zemlji tokom poslednjih godina dolazi do otvaranja sve većeg broja malih mlekara različitih proizvodnih kapaciteta, a probleme koji se javljaju u vezi sa otpadnim vodama iz proizvodnje i prerade mleka neophodno je rešavati blagovremeno, na efikasan i ekonomičan način. Mlekarske industrije vrše preradu sirovog mleka u proizvode kao što su mleko za svakodnevnu upotrebu, sir, jogurt i kondezovano mleko, korišćenjem procesa hlađenja, pasterizacije i homogenizacije. Sporedni proizvodi koji nastaju u procesu prerade mleka su mlečna masnoća, surutka i njihovi derivati. Indrustrija mleka generiše u proseku 2,5 do 3,0 litra otpadnih voda po jednom litru obrađenog mleka. Tako nastala otpadna voda sadrži velike količine masnoća, kazeina, laktoze, neorganskih soli, deterdženata i dezinfekcionih sredstava za pranje. Pošto vode ove vrste nose sa sobom velika organska opterećenja, njihovo prečiščavanje zahteva niz tehnoloških postupaka. Stepen njihovog prečišćavanja i kvalitet otpadne vode pre ispuštanja u recipijent u većini slučajeva najlakše se prati preko biološke i hemijske potrošnje kiseonika, amonijaka i pH vrednosti. PB - Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo / Association for water technology and sanitary engineering C3 - 18. međunarodna konferencija „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“ (Water supply and sewage systems), Zbornik radova, 30 maj - 01. jun, Jahorina, Pale T1 - Promena kvaliteta otpadnih voda mlekarske industrije u zavisnosti od različitih tehnoloških procesa T1 - Change of waste water quality of the dairy industry depending on different technological processes SP - 200 EP - 202 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_7156 ER -
@conference{ author = "Veličić, Zorica and Perendija, Jovana and Milošević, Dragana and Milošević, Milena and Petrović, Vladimir M. and Trajković, Ivana and Vidović, Milka", year = "2018", abstract = "Usled povećane proizvodnje mleka u našoj zemlji tokom poslednjih godina dolazi do otvaranja sve većeg broja malih mlekara različitih proizvodnih kapaciteta, a probleme koji se javljaju u vezi sa otpadnim vodama iz proizvodnje i prerade mleka neophodno je rešavati blagovremeno, na efikasan i ekonomičan način. Mlekarske industrije vrše preradu sirovog mleka u proizvode kao što su mleko za svakodnevnu upotrebu, sir, jogurt i kondezovano mleko, korišćenjem procesa hlađenja, pasterizacije i homogenizacije. Sporedni proizvodi koji nastaju u procesu prerade mleka su mlečna masnoća, surutka i njihovi derivati. Indrustrija mleka generiše u proseku 2,5 do 3,0 litra otpadnih voda po jednom litru obrađenog mleka. Tako nastala otpadna voda sadrži velike količine masnoća, kazeina, laktoze, neorganskih soli, deterdženata i dezinfekcionih sredstava za pranje. Pošto vode ove vrste nose sa sobom velika organska opterećenja, njihovo prečiščavanje zahteva niz tehnoloških postupaka. Stepen njihovog prečišćavanja i kvalitet otpadne vode pre ispuštanja u recipijent u većini slučajeva najlakše se prati preko biološke i hemijske potrošnje kiseonika, amonijaka i pH vrednosti.", publisher = "Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo / Association for water technology and sanitary engineering", journal = "18. međunarodna konferencija „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“ (Water supply and sewage systems), Zbornik radova, 30 maj - 01. jun, Jahorina, Pale", title = "Promena kvaliteta otpadnih voda mlekarske industrije u zavisnosti od različitih tehnoloških procesa, Change of waste water quality of the dairy industry depending on different technological processes", pages = "200-202", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_7156" }
Veličić, Z., Perendija, J., Milošević, D., Milošević, M., Petrović, V. M., Trajković, I.,& Vidović, M.. (2018). Promena kvaliteta otpadnih voda mlekarske industrije u zavisnosti od različitih tehnoloških procesa. in 18. međunarodna konferencija „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“ (Water supply and sewage systems), Zbornik radova, 30 maj - 01. jun, Jahorina, Pale Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo / Association for water technology and sanitary engineering., 200-202. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_7156
Veličić Z, Perendija J, Milošević D, Milošević M, Petrović VM, Trajković I, Vidović M. Promena kvaliteta otpadnih voda mlekarske industrije u zavisnosti od različitih tehnoloških procesa. in 18. međunarodna konferencija „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“ (Water supply and sewage systems), Zbornik radova, 30 maj - 01. jun, Jahorina, Pale. 2018;:200-202. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_7156 .
Veličić, Zorica, Perendija, Jovana, Milošević, Dragana, Milošević, Milena, Petrović, Vladimir M., Trajković, Ivana, Vidović, Milka, "Promena kvaliteta otpadnih voda mlekarske industrije u zavisnosti od različitih tehnoloških procesa" in 18. međunarodna konferencija „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“ (Water supply and sewage systems), Zbornik radova, 30 maj - 01. jun, Jahorina, Pale (2018):200-202, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_7156 .