Приказ основних података о документу

Polimorfne transformacije jestivih biljnih masnoća

dc.creatorJovanović, Dušan M.
dc.creatorRosić, Aleksandra A.
dc.creatorMarković, Branislav
dc.creatorVuković, Zorica
dc.creatorKrstić, Jugoslav
dc.creatorPetrović, Srđan
dc.date.accessioned2019-01-30T17:10:01Z
dc.date.available2019-01-30T17:10:01Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0351-9503
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/54
dc.description.abstractTriglycerides are characterized by complex melting behaviour, as reflected by multiple melting temperatures. They can solidify in different crystal structures and this polymorphism can be defined as the ability to reveal different unit cell structures in crystals, originating from a variety of molecular conformations and molecular packing. A detailed study of the morphology of the polymorphic forms of edible vegetable oils using X-ray diffraction and polarized light microscopy is presented. An important problem in the study is the correlation between the melting/solidification behaviour and the crystal structure. The application of X-ray diffraction method allows to perform dynamic studies of structural changes during fast or slow thermal transition processes.en
dc.description.abstractKarakterizacija triglicerida se ogleda u kompleksnosti osobine topljenja što se u krajnosti reflektuje na postojanje više temperatura topljenja. Trigliceridi kristališu u raznim kristalnim formama i takav polimorfizam se može definisati kao sposobnost otkrivanja različitih jediničnih strukturalnih ćelija u kristalima, što potiče od različitosti rasporeda i pakovanja molekula. U ovom radu je prikazano ispitivanje morfologije polimorfnih oblika jestivih biljnih masnoća metodom rendgenske difrakcije i polarizacionim mikroskopom. Važnost ovog rada je ukazivanje na korelaciju osobina: topljenje (ili hlađenje) masnoće i njena kristalna struktura. Primenjena rendgeno-strukturna analiza omogućava realizaciju dinamičkih istraživanja strukturalnih promena za vreme brzih ili sporih temperaturnih procesa.sr
dc.publisherTehnološki fakultet, Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo i DOO "Industrijsko bilje", Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceUljarstvo
dc.subjecttriglyceridesen
dc.subjectpolymorphismen
dc.subjectX-ray diffraction analysisen
dc.subjecttrigliceridisr
dc.subjectpolimorfizamsr
dc.subjectrendgeno-strukturna analizasr
dc.titlePolymorphic transformations of edible vegetable fatsen
dc.titlePolimorfne transformacije jestivih biljnih masnoćasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractКрстић, Југослав; Росић, Aлександра A.; Вуковић, Зорица; Јовановић, Душан М.; Марковић, Бранислав; Петровић, Срђан; Полиморфне трансформације јестивих биљних масноћа; Полиморфне трансформације јестивих биљних масноћа;
dc.citation.volume33
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage9
dc.citation.epage17
dc.citation.other33(3-4): 9-17
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_54
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу