Show simple item record

Mikrofiltracija i antioksidativni kapacitet kompozicije ekstrakta lekovitih biljaka, voća i medicinske gljive Ganoderma lucidum

dc.creatorVukosavljević, Predrag
dc.creatorNovaković, Miroslav
dc.creatorBukvić, Branka
dc.creatorNikšić, Miomir
dc.creatorStanisavljević, Ivana
dc.creatorKlaus, Anita
dc.date.accessioned2019-01-30T17:20:33Z
dc.date.available2019-01-30T17:20:33Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn1450-8109
dc.identifier.urihttp://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/548
dc.description.abstractThis paper presents kinds of extraction and cross-flow filtration of composition of 46 healthful and aromatic herbs, 8 fruits and fungi Ganoderma lucidum. Those extracts are part of Bitter 55, which have significant antioxidant capacity. Antioxidative activities of plant extracts have been determined by DPPH test using method of Blois. Bitter 55 which was kept at the green bottle in the dark has EC50 = 141.07 μl/ml and it was stable during 150 days. Synthetic anti-oxidants BHT (ditertbutilhydroxytoluen, EC50 = 6.2 μgml-1), trolox (vitamin E analog soluble in water, EC50 = 6.8 μgml-1) were used for comparison. EC50 values were calculated as concentration of the extract necessary to decrease DPPH radical concentration for 50 %. Bitter 55 contents 35% vol of alcohol (wheat origin), 88.22 g/l total extract and slice of medicinal mushroom Ganoderma lucidum (1 % w/v) which was extracted 30 days before analyzes. The main problem in practical applications of MF is the reduction of permeate flux with time, caused by the accumulation of feed components in the pores. During microfiltration bitter herbal liquor, the function of filtrate flux is decreased with VCR. Dependence of decreasing flux with VCR can be separated in three periods. For the first, starting period, rapid decrease of filtrate flux is characteristic. Second period is defined with much smaller decrease of the flux than in the first phase. Third period has as characteristic minor decrease of flux and can be defined as steady state. Steady state emerges after τs = 80 min.en
dc.description.abstractSastojci lekovitog bilja i voća koji pokazuju potencijalnu antioksidativnu sposobnost su različite bioaktivne komponente, kao što su različiti fenoli, polifenoli, fenolne kiseline, flavonoidi, tanini i dr. Na tržištu se nalaze biljni ekstrakti od 12, 25 pa sve do 56 lekovitih i aromatičnih biljaka i voća. Dodatak medicinske gljive Ganoderma lucidum, biljnom ekstraktu od 54 lekovitih i aromatičnih biljaka, predstavlja dobro rešenje. Ekstrakcijom gljive Ganoderma (Ganoderma lucidum) zajedno sa lekovitim i aromatičnim biljem, zadržavaju se sve aktivne vrednosti biljaka, uz postizanje dodatnih lekovitih svojstava gljive. Ovakav proizvod, na bazi ekstrakata lekovitog i aromatičnog bilja, voća i gljive Ganoderma, je interesantan sa aspekta mogućih lekovitih svojstava. On može biti deklarisan ili kao gorki biljni liker u komercijalnoj prodaji ili čak kao dijetetski suplement za prodaju u apotekama. Takav proizvod u svakom slučaju predstavlja, kako zdravstveno tako i nutritivno, bolje rešenje od drugih alkoholnih pića. U radu su prikazani načini ekstrakcije i mikrofiltracije 46 lekovitih i aromatičnih biljaka, gljive Ganoderma lucidum i 8 voćnih vrsta koji čine kompoziciju Bittera 55. Utvrdjeno je da gorki biljni liker - Bitter 55 sadrži značajan antioksidativni potencijal. Potencijalna antioksidativna aktivnost određivana je DPPH testom, metodom po Blois-u.1 Vrednost EC50 uzorka BITTER-a 55 koji je stajao u zatamnjenoj boci u mraku je 139,47 μl/ml rastvarača i nije se promenila tokom 150 dana čuvanja. Sintetički antioksidansi BHT (ditercbutil-hidroksitoluen) i troloks (analog vitamina E rastvoran u vodi) imaju vrednosti EC50 redom 6,2 i 6,8 μg/ml. Vrednost EC50 predstavlja koncentraciju ekstrakta koja za 50% smanjuje koncentraciju DPPH radikala (praćeno preko inhibicije apsorpcije rastvora DPPH na 517nm).sr
dc.publisherPoljoprivredni fakultet, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Agricultural Sciences
dc.subjectantioxidant activityen
dc.subjectbitteren
dc.subjectextractionen
dc.subjectherbsen
dc.subjectfruitsen
dc.subjectGanoderma lucidumen
dc.titleAntioxidant activities of herbs, fruit and medicinal mushroom Ganoderma lucidum extracts produced by microfiltration processen
dc.titleMikrofiltracija i antioksidativni kapacitet kompozicije ekstrakta lekovitih biljaka, voća i medicinske gljive Ganoderma lucidumsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractКлаус, Aнита; Никсић, Миомир; Новаковић, Мирослав; Станисављевић, Ивана; Буквић, Бранка; Вукосављевић, Предраг; Микрофилтрација и антиоксидативни капацитет композиције екстракта лековитих биљака, воћа и медицинске гљиве Ганодерма луцидум; Микрофилтрација и антиоксидативни капацитет композиције екстракта лековитих биљака, воћа и медицинске гљиве Ганодерма луцидум;
dc.citation.volume54
dc.citation.issue1
dc.citation.spage45
dc.citation.epage62
dc.citation.other54(1): 45-62
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/JAS0901045V
dc.identifier.rcubConv_506
dc.identifier.fulltexthttp://cer.ihtm.bg.ac.rs//bitstream/id/9188/546.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record