CER - Central Repository
Institute of Chemistry, Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   CER
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
  •   CER
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija

Fructan from Brachybacterium sp. CH-KOV3 – isolation, purification and partial characterization

Thumbnail
2013
bitstream_21631-1.pdf (465.3Kb)
Authors
Đurić, Aleksandra
Stefanović Kojić, Jovana
Jakovljević, Dragica
Gojgić-Cvijović, Gordana
Beškoski, Vladimir
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Mikrobne polisaharide karakteriše velika strukturna raznolikost što omogućava veliki broj potencijalnih primena. Ekonomski značaj ovih polisaharida se ogleda u činjenici da su neki od ovih polimera danas široko zastupljeni biotehnološki proizvodi sa primenom u različitim oblastima: industriji hrane, kozmetici, poljoprivredi, farmaciji i medicini. Poslednjih godina usled specifičnih reoloških i hemijskih osobina i činjenice da je netoksičan, velika pažnja je posvećena bakterijskom egzopolisaharidu fruktanu (levanu). Navedena svojstva omogućavaju potencijalnu široku primenu u različitim oblastima. Levan može biti upotrebljen kao stabilizator, emulgator, nosilac ukusa i mirisa, prebiotik, antiokidans i antitumorski agens, enkapsulator ...
Keywords:
microbial polysacharides / levan
Source:
6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013, 2013, 360-361
Publisher:
  • Belgrade : Serbian Chemical Society
Note:
  • Poster: https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/5049
Related info:
  • Referenced by
    https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/5049

ISBN: 978-86-7132-052-8

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048
URI
https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/5048
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institution/Community
IHTM
TY  - CONF
AU  - Đurić, Aleksandra
AU  - Stefanović Kojić, Jovana
AU  - Jakovljević, Dragica
AU  - Gojgić-Cvijović, Gordana
AU  - Beškoski, Vladimir
PY  - 2013
UR  - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/5048
AB  - Mikrobne polisaharide karakteriše velika strukturna raznolikost što omogućava veliki broj potencijalnih primena. Ekonomski značaj ovih polisaharida se ogleda u činjenici da su neki od ovih polimera danas široko zastupljeni biotehnološki proizvodi sa primenom u različitim oblastima: industriji hrane, kozmetici, poljoprivredi, farmaciji i medicini.  Poslednjih godina usled specifičnih reoloških i hemijskih osobina i činjenice da je netoksičan, velika pažnja je posvećena bakterijskom egzopolisaharidu fruktanu (levanu). Navedena svojstva omogućavaju potencijalnu široku primenu u  različitim oblastima. Levan može biti upotrebljen kao stabilizator, emulgator, nosilac ukusa i mirisa, prebiotik, antiokidans i antitumorski agens, enkapsulator ...
PB  - Belgrade : Serbian Chemical Society
C3  - 6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013
T1  - Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija
T1  - Fructan from Brachybacterium sp. CH-KOV3 – isolation,  purification and partial characterization
SP  - 360
EP  - 361
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048
ER  - 
@conference{
author = "Đurić, Aleksandra and Stefanović Kojić, Jovana and Jakovljević, Dragica and Gojgić-Cvijović, Gordana and Beškoski, Vladimir",
year = "2013",
abstract = "Mikrobne polisaharide karakteriše velika strukturna raznolikost što omogućava veliki broj potencijalnih primena. Ekonomski značaj ovih polisaharida se ogleda u činjenici da su neki od ovih polimera danas široko zastupljeni biotehnološki proizvodi sa primenom u različitim oblastima: industriji hrane, kozmetici, poljoprivredi, farmaciji i medicini.  Poslednjih godina usled specifičnih reoloških i hemijskih osobina i činjenice da je netoksičan, velika pažnja je posvećena bakterijskom egzopolisaharidu fruktanu (levanu). Navedena svojstva omogućavaju potencijalnu široku primenu u  različitim oblastima. Levan može biti upotrebljen kao stabilizator, emulgator, nosilac ukusa i mirisa, prebiotik, antiokidans i antitumorski agens, enkapsulator ...",
publisher = "Belgrade : Serbian Chemical Society",
journal = "6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013",
title = "Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija, Fructan from Brachybacterium sp. CH-KOV3 – isolation,  purification and partial characterization",
pages = "360-361",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048"
}
Đurić, A., Stefanović Kojić, J., Jakovljević, D., Gojgić-Cvijović, G.,& Beškoski, V.. (2013). Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija. in 6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013
Belgrade : Serbian Chemical Society., 360-361.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048
Đurić A, Stefanović Kojić J, Jakovljević D, Gojgić-Cvijović G, Beškoski V. Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija. in 6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013. 2013;:360-361.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048 .
Đurić, Aleksandra, Stefanović Kojić, Jovana, Jakovljević, Dragica, Gojgić-Cvijović, Gordana, Beškoski, Vladimir, "Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija" in 6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013 (2013):360-361,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CeR – Central Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CeR – Central Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB