Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija
Fructan from Brachybacterium sp. CH-KOV3 – isolation, purification and partial characterization
Authors
Đurić, Aleksandra
Stefanović Kojić, Jovana
Jakovljević, Dragica

Gojgić-Cvijović, Gordana

Beškoski, Vladimir

Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Mikrobne polisaharide karakteriše velika strukturna raznolikost što omogućava veliki broj potencijalnih primena. Ekonomski značaj ovih polisaharida se ogleda u činjenici da su neki od ovih polimera danas široko zastupljeni biotehnološki proizvodi sa primenom u različitim oblastima: industriji hrane, kozmetici, poljoprivredi, farmaciji i medicini. Poslednjih godina usled specifičnih reoloških i hemijskih osobina i činjenice da je netoksičan, velika pažnja je posvećena bakterijskom egzopolisaharidu fruktanu (levanu). Navedena svojstva omogućavaju potencijalnu široku primenu u različitim oblastima. Levan može biti upotrebljen kao stabilizator, emulgator, nosilac ukusa i mirisa, prebiotik, antiokidans i antitumorski agens, enkapsulator ...
Keywords:
microbial polysacharides / levanSource:
6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013, 2013, 360-361Publisher:
- Belgrade : Serbian Chemical Society
Note:
Related info:
- Referenced by
https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/5049
Collections
Institution/Community
IHTMTY - CONF AU - Đurić, Aleksandra AU - Stefanović Kojić, Jovana AU - Jakovljević, Dragica AU - Gojgić-Cvijović, Gordana AU - Beškoski, Vladimir PY - 2013 UR - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/5048 AB - Mikrobne polisaharide karakteriše velika strukturna raznolikost što omogućava veliki broj potencijalnih primena. Ekonomski značaj ovih polisaharida se ogleda u činjenici da su neki od ovih polimera danas široko zastupljeni biotehnološki proizvodi sa primenom u različitim oblastima: industriji hrane, kozmetici, poljoprivredi, farmaciji i medicini. Poslednjih godina usled specifičnih reoloških i hemijskih osobina i činjenice da je netoksičan, velika pažnja je posvećena bakterijskom egzopolisaharidu fruktanu (levanu). Navedena svojstva omogućavaju potencijalnu široku primenu u različitim oblastima. Levan može biti upotrebljen kao stabilizator, emulgator, nosilac ukusa i mirisa, prebiotik, antiokidans i antitumorski agens, enkapsulator ... PB - Belgrade : Serbian Chemical Society C3 - 6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013 T1 - Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija T1 - Fructan from Brachybacterium sp. CH-KOV3 – isolation, purification and partial characterization SP - 360 EP - 361 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048 ER -
@conference{ author = "Đurić, Aleksandra and Stefanović Kojić, Jovana and Jakovljević, Dragica and Gojgić-Cvijović, Gordana and Beškoski, Vladimir", year = "2013", abstract = "Mikrobne polisaharide karakteriše velika strukturna raznolikost što omogućava veliki broj potencijalnih primena. Ekonomski značaj ovih polisaharida se ogleda u činjenici da su neki od ovih polimera danas široko zastupljeni biotehnološki proizvodi sa primenom u različitim oblastima: industriji hrane, kozmetici, poljoprivredi, farmaciji i medicini. Poslednjih godina usled specifičnih reoloških i hemijskih osobina i činjenice da je netoksičan, velika pažnja je posvećena bakterijskom egzopolisaharidu fruktanu (levanu). Navedena svojstva omogućavaju potencijalnu široku primenu u različitim oblastima. Levan može biti upotrebljen kao stabilizator, emulgator, nosilac ukusa i mirisa, prebiotik, antiokidans i antitumorski agens, enkapsulator ...", publisher = "Belgrade : Serbian Chemical Society", journal = "6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013", title = "Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija, Fructan from Brachybacterium sp. CH-KOV3 – isolation, purification and partial characterization", pages = "360-361", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048" }
Đurić, A., Stefanović Kojić, J., Jakovljević, D., Gojgić-Cvijović, G.,& Beškoski, V.. (2013). Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija. in 6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013 Belgrade : Serbian Chemical Society., 360-361. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048
Đurić A, Stefanović Kojić J, Jakovljević D, Gojgić-Cvijović G, Beškoski V. Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija. in 6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013. 2013;:360-361. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048 .
Đurić, Aleksandra, Stefanović Kojić, Jovana, Jakovljević, Dragica, Gojgić-Cvijović, Gordana, Beškoski, Vladimir, "Fruktan iz Brachybacterium sp. CH-KOV3 - izolovanje, prečišćavanjene i delimična karakterizacija" in 6. Simpozijum Hemija i zaštita životne sredine Envirochem 2013«, Knjiga izvoda, Vršac 21-24. maj 2013 (2013):360-361, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_5048 .