Приказ основних података о документу

dc.creatorVrvić, Miroslav
dc.creatorSpasić, Snežana
dc.date.accessioned2022-05-04T20:00:14Z
dc.date.available2022-05-04T20:00:14Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.isbn978-86-914897-1-7
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4992
dc.description.abstractOur examination of infant formulas bifidogenic effect-development stimulation of bifidogenic bacteria-probiotics in the intestinal tract by the effect of food ingredients which are bifidogenic factors-prebiotics for these bacteria, (Heine, 1989, Lilly and Stillwell, 1965, Gibson and Roberfroid, 1995, Schrezenmeir and de Vrese, 2001, Reid, 2008) started twenty five years ago with an in vitro investigation (Vučetić et al., 1989). The cooperation in these research were established with “IMPAZ” (Industry of dairy products in Zaječar, Srbia), now “Impamil” Ltd., Belgrade-Zemun (up to day only producer of infant formulas in Serbia) and Institute of neonatology, University pediatrics clinic and Center for the welfare of infants, children and adolescent, all in Belgrade.sr
dc.description.abstractDojenje-hranjenje novorodjenčeta majčinim mlekom, pruža prednosti za uspešan i zdrav početak života u odnosu na onu, koja su hranjena infant formulama. Uzrok je, naravno, u razlikama u sastavu humanog i kravljeg mleka koje je, skoro dominatno, osnova za proizvodnju hrane za bebe. Naši radovi na ispitivanju i razvoju hrane za odojčad i malu decu započela su pre četvrt veka, u saradnji sa Industrijom mlečnih proizvoda-„IMPAZ“ iz Zaječara, čiji je naslednik sada „Impamil“ doo iz Begrada-Zemuna, onda i sada jedini domaći proizvodjač ovih strateški važnih dijetetskih proizvoda. Infant formule slične po osnovnim i propisanim nutritivnim i biološkim osobinama razlikuju se u kvalitetu po nekim od zakonski neobaveznih svojstava, koja su od značaja za pravilan razvoj i napredovanje bebe. Zato je i naš cilj da učinimo osobine i efekte infant formula sto bližim majčinom mleku. Put ne može biti dodatak originalnih komponenti majčinog mleka, već nadoknaditi nedostajuće drugim, koje mogu pozitivno uticati na zdravlje dece. Zato su naši prvi radovi bili usmereni ka bifidogenom efektu i definisanju bifidogenog indeksa kao jednih od ključnih kriterijuma za infant formule vrhunskog kvaliteta, što je dokazano nizom studija i naučnih radova u prestižnim časopisima. Posebna pažnja posvećuje se razvoju novih prirodnih prebiotika. Antioksidativne osobine su u fokusu interesovanja ne samo u ishrani beba, već uopšte za vitalan život čoveka, pa smo u svetlu tih trendova dizajnirali i izučavali infant formule u poredjenju sa majčinim mlekom, kao “zlatnim standardom”. Majčino mleko sadrži moćan antioksidativni sistem, ali i infant formule, u zavisnosti od namene i proizvodjača imaju sposobnost da uklanjaju reaktivne vrste slobodnih radikala i na taj način imaju protektivnu ulogu za organizam bebe. Poznato je relaksantno dejstvo majčinog mleka na digestivni trakt bebe. Ovo farmakološko svojstvo, manjeg intenziteta, potvrdjeno je u laboratorijskim ispitivanjima i za infant formule. Naši rezultati pokazuju da opšta strategija razvoja infant formula, koje blisko odgovaraju osobinama majčinog mleka treba da se bazira na biomimikriji: sastava majčinog mleka u pogledu sadržaja antioksidanasa male molekulske mase i primeni specifičnih prebiotičkih polisaharida, kao što su glukani ćelijskog zida pekarskog kvasca, kao potencijalna zamena za oligosaharide humanog mleka. Svi naši dosadašnji i tekući radovi otvaraju nove perspektive i pravce za budući razvoj sastava infant formula najvišeg kvaliteta.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherBeograd: Udruženje mikrobioologa Srbijesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/43004/RS//sr
dc.relationImpamil Ltdsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.sourceIX kongres mikrobiologa Srbije, Udruženje mikrobiologa Srbije, Knjiga Apstrakata, Beograd 30. maj – 01. jun 2013sr
dc.subjectinfant formulassr
dc.subjectbreast milksr
dc.subjectImpamilsr
dc.subjectbifidogenic indexsr
dc.subjectAntioxidative propertiessr
dc.subjectpharmacologic propertiessr
dc.titleA long way from the bifidogenic effect to antioxidative and pharmacologic properties of breast milk and infant formulassr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_4992
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу