CER - Central Repository
Institute of Chemistry, Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   CER
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
  •   CER
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

GC-MS-based metabolomics for the detection of adulteration in oregano samples

Метаболомика заснована на гасној хроматографији–масеној спектрометрији за детекцију кривотворења узорака оригана.

Thumbnail
2021
3document.pdf (2.856Mb)
Authors
Ivanović, Stefan
Mandrone, Manuela
Simić, Katarina
Ristić, Mirjana
Todosijević, Marina
Mandić, Boris
Godjevac, Dejan
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Oregano is one of the most used culinary herb and it is often adult­erated with cheaper plants. In this study, GC–MS was used for identification and quan­tification of metabolites from 104 samples of oregano (Origanum vul­gare and O. onites) adulterated with olive (Olea europaea), venetian sumac (Cotinus coggy­gria) and myrtle (Myrtus communis) leaves, at five different concentration levels. The metabolomics profiles obtained after the two-step derivatization, involving methoxyamination and silanization, were subjected to multivariate data analysis to reveal markers of adulteration and to build the reg­ression models on the basis of the oregano-to-adulterants mixing ratio. Ortho­gonal partial least squares enabled detection of oregano adulterations with olive, Venetian sumac and myrtle leaves. Sorbitol levels distinguished oregano samples adulterated with olive leaves, while shikimic and quinic acids were recognized as discrimination factor for adulteration of oregano with venetian sum...ac. Fructose and quinic acid levels correlated with oregano adulteration with myrtle. Orthogonal partial least squares discriminant analysis enabled dis­crimination of O. vulgare and O. onites samples, where catechollactate was found to be discriminating metabolite.

Оригано је једна од најчешће коришћених кулинарских биљака и често се криво- твори јефтинијим биљкама. У овој студији, гаснa хроматографијa–масенa спектро- метријa коришћена је за идентификацију и квантификацију метаболита из 104 узорка оригана (Origanum vulgare и O. onites) кривотвореног маслином (Olea europea), венеци- јанским сумаком (Cotinus coggygria) и миртом (Myrtus communis), у пет различитих концентрација. Метаболомички профили добијени након двостепене дериватизације, која укључује метоксиаминовање и силанизацију, подвргнути су мултиваријантној ана- лизи података како би се открили маркери кривотворења и направили регресиони модели на основу односа мешања оригана и биљака за кривотворење. Ортогонална дели- мична анализа најмањих квадрата је омогућила детекцију кривотворења оригана лишћем маслине, венецијанског сумака и мирте. Садржај сорбитола разликовао је узорке оригана кривотворених лишћем маслине, док су шикиминска и кининска кисе- лина препознате као фактор разликовања з...а кривотворење оригана венецијанским сумаком. Садржај фруктозе и кининске киселине у корелацији су са кривотворењем оригана миртом. Ортогонална делимична анализа најмањих квадрата – дискриминантна анализа је омогућила разликовање узорака O. vulgare и O. onites, при чему је одређено да је катехоллактат метаболит који разликује ове две биљне врсте.

Keywords:
chromatography / PCA / OPLS / Origanum vulgare / Origanum onites / Olea europaea / Cotinus coggygria / Myrtus communis
Source:
Journal of the Serbian Chemical Society, 2021, 12, 1195-1203
Publisher:
  • Serbian Chemical Society
Funding / projects:
  • Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200026 (University of Belgrade, Institute of Chemistry, Technology and Metallurgy - IChTM) (RS-200026)
Note:
  • Part of the theme issue honoring Professor Emeritus Slobodan Milosavljevićs 80th birthday.

DOI: 10.2298/JSC210809089I

ISSN: 0352-5139; 1820-7421

WoS: 000735217700001

[ Google Scholar ]
URI
https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4908
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institution/Community
IHTM
TY  - JOUR
AU  - Ivanović, Stefan
AU  - Mandrone, Manuela
AU  - Simić, Katarina
AU  - Ristić, Mirjana
AU  - Todosijević, Marina
AU  - Mandić, Boris
AU  - Godjevac, Dejan
PY  - 2021
UR  - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4908
AB  - Oregano is one of the most used culinary herb and it is often adult­erated with cheaper plants. In this study, GC–MS was used for identification and quan­tification of metabolites from 104 samples of oregano (Origanum vul­gare and O. onites) adulterated with olive (Olea europaea), venetian sumac (Cotinus coggy­gria) and myrtle (Myrtus communis) leaves, at five different concentration levels. The metabolomics profiles obtained after the two-step derivatization, involving methoxyamination and silanization, were subjected to multivariate data analysis to reveal markers of adulteration and to build the reg­ression models on the basis of the oregano-to-adulterants mixing ratio. Ortho­gonal partial least squares enabled detection of oregano adulterations with olive, Venetian sumac and myrtle leaves. Sorbitol levels distinguished oregano samples adulterated with olive leaves, while shikimic and quinic acids were recognized as discrimination factor for adulteration of oregano with venetian sumac. Fructose and quinic acid levels correlated with oregano adulteration with myrtle. Orthogonal partial least squares discriminant analysis enabled dis­crimination of O. vulgare and O. onites samples, where catechollactate was found to be discriminating metabolite.
AB  - Оригано је једна од најчешће коришћених кулинарских биљака и често се криво- твори јефтинијим биљкама. У овој студији, гаснa хроматографијa–масенa спектро- метријa коришћена је за идентификацију и квантификацију метаболита из 104 узорка оригана (Origanum vulgare и O. onites) кривотвореног маслином (Olea europea), венеци- јанским сумаком (Cotinus coggygria) и миртом (Myrtus communis), у пет различитих концентрација. Метаболомички профили добијени након двостепене дериватизације, која укључује метоксиаминовање и силанизацију, подвргнути су мултиваријантној ана- лизи података како би се открили маркери кривотворења и направили регресиони модели на основу односа мешања оригана и биљака за кривотворење. Ортогонална дели- мична анализа најмањих квадрата је омогућила детекцију кривотворења оригана лишћем маслине, венецијанског сумака и мирте. Садржај сорбитола разликовао је узорке оригана кривотворених лишћем маслине, док су шикиминска и кининска кисе- лина препознате као фактор разликовања за кривотворење оригана венецијанским сумаком. Садржај фруктозе и кининске киселине у корелацији су са кривотворењем оригана миртом. Ортогонална делимична анализа најмањих квадрата – дискриминантна анализа је омогућила разликовање узорака O. vulgare и O. onites, при чему је одређено да је катехоллактат метаболит који разликује ове две биљне врсте.
PB  - Serbian Chemical Society
T2  - Journal of the Serbian Chemical Society
T1  - GC-MS-based metabolomics for the detection of adulteration in oregano samples
T1  - Метаболомика заснована на гасној хроматографији–масеној спектрометрији за детекцију кривотворења узорака оригана.
IS  - 12
SP  - 1195
EP  - 1203
DO  - 10.2298/JSC210809089I
ER  - 
@article{
author = "Ivanović, Stefan and Mandrone, Manuela and Simić, Katarina and Ristić, Mirjana and Todosijević, Marina and Mandić, Boris and Godjevac, Dejan",
year = "2021",
abstract = "Oregano is one of the most used culinary herb and it is often adult­erated with cheaper plants. In this study, GC–MS was used for identification and quan­tification of metabolites from 104 samples of oregano (Origanum vul­gare and O. onites) adulterated with olive (Olea europaea), venetian sumac (Cotinus coggy­gria) and myrtle (Myrtus communis) leaves, at five different concentration levels. The metabolomics profiles obtained after the two-step derivatization, involving methoxyamination and silanization, were subjected to multivariate data analysis to reveal markers of adulteration and to build the reg­ression models on the basis of the oregano-to-adulterants mixing ratio. Ortho­gonal partial least squares enabled detection of oregano adulterations with olive, Venetian sumac and myrtle leaves. Sorbitol levels distinguished oregano samples adulterated with olive leaves, while shikimic and quinic acids were recognized as discrimination factor for adulteration of oregano with venetian sumac. Fructose and quinic acid levels correlated with oregano adulteration with myrtle. Orthogonal partial least squares discriminant analysis enabled dis­crimination of O. vulgare and O. onites samples, where catechollactate was found to be discriminating metabolite., Оригано је једна од најчешће коришћених кулинарских биљака и често се криво- твори јефтинијим биљкама. У овој студији, гаснa хроматографијa–масенa спектро- метријa коришћена је за идентификацију и квантификацију метаболита из 104 узорка оригана (Origanum vulgare и O. onites) кривотвореног маслином (Olea europea), венеци- јанским сумаком (Cotinus coggygria) и миртом (Myrtus communis), у пет различитих концентрација. Метаболомички профили добијени након двостепене дериватизације, која укључује метоксиаминовање и силанизацију, подвргнути су мултиваријантној ана- лизи података како би се открили маркери кривотворења и направили регресиони модели на основу односа мешања оригана и биљака за кривотворење. Ортогонална дели- мична анализа најмањих квадрата је омогућила детекцију кривотворења оригана лишћем маслине, венецијанског сумака и мирте. Садржај сорбитола разликовао је узорке оригана кривотворених лишћем маслине, док су шикиминска и кининска кисе- лина препознате као фактор разликовања за кривотворење оригана венецијанским сумаком. Садржај фруктозе и кининске киселине у корелацији су са кривотворењем оригана миртом. Ортогонална делимична анализа најмањих квадрата – дискриминантна анализа је омогућила разликовање узорака O. vulgare и O. onites, при чему је одређено да је катехоллактат метаболит који разликује ове две биљне врсте.",
publisher = "Serbian Chemical Society",
journal = "Journal of the Serbian Chemical Society",
title = "GC-MS-based metabolomics for the detection of adulteration in oregano samples, Метаболомика заснована на гасној хроматографији–масеној спектрометрији за детекцију кривотворења узорака оригана.",
number = "12",
pages = "1195-1203",
doi = "10.2298/JSC210809089I"
}
Ivanović, S., Mandrone, M., Simić, K., Ristić, M., Todosijević, M., Mandić, B.,& Godjevac, D.. (2021). GC-MS-based metabolomics for the detection of adulteration in oregano samples. in Journal of the Serbian Chemical Society
Serbian Chemical Society.(12), 1195-1203.
https://doi.org/10.2298/JSC210809089I
Ivanović S, Mandrone M, Simić K, Ristić M, Todosijević M, Mandić B, Godjevac D. GC-MS-based metabolomics for the detection of adulteration in oregano samples. in Journal of the Serbian Chemical Society. 2021;(12):1195-1203.
doi:10.2298/JSC210809089I .
Ivanović, Stefan, Mandrone, Manuela, Simić, Katarina, Ristić, Mirjana, Todosijević, Marina, Mandić, Boris, Godjevac, Dejan, "GC-MS-based metabolomics for the detection of adulteration in oregano samples" in Journal of the Serbian Chemical Society, no. 12 (2021):1195-1203,
https://doi.org/10.2298/JSC210809089I . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CeR – Central Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CeR – Central Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB