Приказ основних података о документу

Iskorišćenje nus-proizvoda agro-industrije za proizvodnju dekstransaharaze pomoću bakterije leuconostoc mesenteroides t3: Optimizacija procesa metodom odzivnih površina

dc.creatorMiljković, Miona G.
dc.creatorDavidović, Slađana Z.
dc.creatorDjukić˗Vuković, Aleksandra P.
dc.creatorIlić, Mila
dc.creatorSimović, Milica B.
dc.creatorRajilić-Stojanović, Mirjana D.
dc.creatorDimitrijević-Branković, Suzana I.
dc.date.accessioned2021-10-15T11:13:13Z
dc.date.available2021-10-15T11:13:13Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn0367-598X
dc.identifier.issn2217-7426
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4790
dc.description.abstractDextransucrase (DS) is a glucosyltransferase (E. C. 2.4.1.5) that catalyzes the transfer of glucosyl residues from sucrose to dextran polymer and liberates fructose. This enzyme isassociated with a wide application range of dextran and oligosaccharides. DS production by Leuconostoc mesenteroidesT3 was optimized using a Central Composite Design under the Response Surface Methodology. Three variables were chosen for optimization: distillery stillage, sucrose and manganese concentration. The results showed that sucrose and manganese concentrations had a positive linear effect on DS production while all variable interactions (stillage-manganese, stillage-sucrose, and sucrose-manganese) had significant influences on the DS production. The maximal DS yield of 3.391±0.131 U cm-3, was obtained in the medium with 64.33 % distillery stillage concentration, 5.30% sucrose concentration and 0.022 % manganese concentration. Our study revealed the potential of distillery stillage combined with sugar beet molasses, supplemented with sucrose and manganese to be employed as a valuable medium growth for lactic acid bacteria and production of DS. Also, taking into consideration the origin of the substrates, utilization of industrial by-products in this way has a great environmental relevance and is in accordance with circular economy.sr
dc.description.abstractDekstransaharaza (DS) je glukoziltransferaza (E. C. 2.4.1.5.) koja katalizuje prenos ostataka glukoze iz saharoze u polimer dekstrana, pri čemu se oslobađa fruktoza. Ovaj enzim je povezan sa širokim spektrom primene dekstrana i oligosaharida. Proizvodnja dekstransaharaze pomoću bakterije Leuconostoc mesenteroides T3 optimizovana je metodom odzivnih površina korišćenjem centralnog kompozitnog dizajna. Za optimizaciju su izabrane tri promenljive: koncentracija džibre, koncentracija saharoze i koncentracija jona mangana. Rezultati su pokazali da koncentracije saharoze i jona mangana imaju pozitivan linearni efekat na proizvodnju DS dok su sve interakcije (džibra-Mn2+, džibra-saharoza i saharoza-Mn2+) imale značajan uticaj na proizvodnju DS. Na osnovu eksperimentalnih podataka i numeričke optimizacije, dobijen je maksimalni prinos DS od 3.391 ± 0.131 U cm-3 u podlozi sa 64.33 % džibre, 5.30 % saharoze i 0.022 % jona mangana. Naše istraživanje otkrilo je da se džibra u kombinaciji sa melasom šećerne repe kao i saharozom i dodatkom jona mangana može koristiti kao dragocena hranjiva komponenta za rast bakterija mlečne kiseline i proizvodnju DS. Takođe, uzimajući u obzir poreklo supstrata, upotreba industrijskih nusproizvoda na ovaj način ima veliku ekološku važnost.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherBelgrade : Association of the Chemical Engineers of Serbiasr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200135/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceHemijska industrijasr
dc.subjectAlcoholic beveragessr
dc.subjectCosmeticssr
dc.subjectGas chromatographysr
dc.subjectHeadspacesr
dc.subjectbakterije mlečne kiselinesr
dc.subjectdekstransr
dc.subjectproizvodnja enzimasr
dc.subjectdestilerijska džibrasr
dc.subjectmelasasr
dc.titleUtilization of agro-industrial by-products as substrates for dextransucrase production by leuconostoc mesenteroides t3: Process optimization using response surface methodologysr
dc.titleIskorišćenje nus-proizvoda agro-industrije za proizvodnju dekstransaharaze pomoću bakterije leuconostoc mesenteroides t3: Optimizacija procesa metodom odzivnih površinasr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dcterms.abstractРајилић-Стојановић, Мирјана Д.; Симовић, Милица Б.; Димитријевић-Бранковић, Сузана И.; Миљковић, Миона Г.; Давидовић, Слађана З.; Дјукић˗Вуковић, Aлександра П.; Илић, Мила; Искоришћење нус-производа агро-индустрије за производњу декстрансахаразе помоћу бактерије леуцоностоц месентероидес т3: Оптимизација процеса методом одзивних површина; Искоришћење нус-производа агро-индустрије за производњу декстрансахаразе помоћу бактерије леуцоностоц месентероидес т3: Оптимизација процеса методом одзивних површина;
dc.citation.volume75
dc.citation.issue3
dc.citation.spage135
dc.citation.epage146
dc.citation.rankM23~
dc.identifier.doi10.2298/HEMIND200710015M
dc.identifier.fulltexthttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/bitstream/id/20909/0367-598X2100015M.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-85111978209
dc.identifier.wos000698039600001
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу