Utilization of agro-industrial by-products as substrates for dextransucrase production by leuconostoc mesenteroides t3: Process optimization using response surface methodology
Iskorišćenje nus-proizvoda agro-industrije za proizvodnju dekstransaharaze pomoću bakterije leuconostoc mesenteroides t3: Optimizacija procesa metodom odzivnih površina
dc.creator | Miljković, Miona G. | |
dc.creator | Davidović, Slađana Z. | |
dc.creator | Djukić˗Vuković, Aleksandra P. | |
dc.creator | Ilić, Mila | |
dc.creator | Simović, Milica B. | |
dc.creator | Rajilić-Stojanović, Mirjana D. | |
dc.creator | Dimitrijević-Branković, Suzana I. | |
dc.date.accessioned | 2021-10-15T11:13:13Z | |
dc.date.available | 2021-10-15T11:13:13Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.issn | 0367-598X | |
dc.identifier.issn | 2217-7426 | |
dc.identifier.uri | https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4790 | |
dc.description.abstract | Dextransucrase (DS) is a glucosyltransferase (E. C. 2.4.1.5) that catalyzes the transfer of glucosyl residues from sucrose to dextran polymer and liberates fructose. This enzyme isassociated with a wide application range of dextran and oligosaccharides. DS production by Leuconostoc mesenteroidesT3 was optimized using a Central Composite Design under the Response Surface Methodology. Three variables were chosen for optimization: distillery stillage, sucrose and manganese concentration. The results showed that sucrose and manganese concentrations had a positive linear effect on DS production while all variable interactions (stillage-manganese, stillage-sucrose, and sucrose-manganese) had significant influences on the DS production. The maximal DS yield of 3.391±0.131 U cm-3, was obtained in the medium with 64.33 % distillery stillage concentration, 5.30% sucrose concentration and 0.022 % manganese concentration. Our study revealed the potential of distillery stillage combined with sugar beet molasses, supplemented with sucrose and manganese to be employed as a valuable medium growth for lactic acid bacteria and production of DS. Also, taking into consideration the origin of the substrates, utilization of industrial by-products in this way has a great environmental relevance and is in accordance with circular economy. | sr |
dc.description.abstract | Dekstransaharaza (DS) je glukoziltransferaza (E. C. 2.4.1.5.) koja katalizuje prenos ostataka glukoze iz saharoze u polimer dekstrana, pri čemu se oslobađa fruktoza. Ovaj enzim je povezan sa širokim spektrom primene dekstrana i oligosaharida. Proizvodnja dekstransaharaze pomoću bakterije Leuconostoc mesenteroides T3 optimizovana je metodom odzivnih površina korišćenjem centralnog kompozitnog dizajna. Za optimizaciju su izabrane tri promenljive: koncentracija džibre, koncentracija saharoze i koncentracija jona mangana. Rezultati su pokazali da koncentracije saharoze i jona mangana imaju pozitivan linearni efekat na proizvodnju DS dok su sve interakcije (džibra-Mn2+, džibra-saharoza i saharoza-Mn2+) imale značajan uticaj na proizvodnju DS. Na osnovu eksperimentalnih podataka i numeričke optimizacije, dobijen je maksimalni prinos DS od 3.391 ± 0.131 U cm-3 u podlozi sa 64.33 % džibre, 5.30 % saharoze i 0.022 % jona mangana. Naše istraživanje otkrilo je da se džibra u kombinaciji sa melasom šećerne repe kao i saharozom i dodatkom jona mangana može koristiti kao dragocena hranjiva komponenta za rast bakterija mlečne kiseline i proizvodnju DS. Takođe, uzimajući u obzir poreklo supstrata, upotreba industrijskih nusproizvoda na ovaj način ima veliku ekološku važnost. | sr |
dc.language.iso | en | sr |
dc.publisher | Belgrade : Association of the Chemical Engineers of Serbia | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200135/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Hemijska industrija | sr |
dc.subject | Alcoholic beverages | sr |
dc.subject | Cosmetics | sr |
dc.subject | Gas chromatography | sr |
dc.subject | Headspace | sr |
dc.subject | bakterije mlečne kiseline | sr |
dc.subject | dekstran | sr |
dc.subject | proizvodnja enzima | sr |
dc.subject | destilerijska džibra | sr |
dc.subject | melasa | sr |
dc.title | Utilization of agro-industrial by-products as substrates for dextransucrase production by leuconostoc mesenteroides t3: Process optimization using response surface methodology | sr |
dc.title | Iskorišćenje nus-proizvoda agro-industrije za proizvodnju dekstransaharaze pomoću bakterije leuconostoc mesenteroides t3: Optimizacija procesa metodom odzivnih površina | sr |
dc.type | article | sr |
dc.rights.license | BY-NC-ND | sr |
dcterms.abstract | Рајилић-Стојановић, Мирјана Д.; Симовић, Милица Б.; Димитријевић-Бранковић, Сузана И.; Миљковић, Миона Г.; Давидовић, Слађана З.; Дјукић˗Вуковић, Aлександра П.; Илић, Мила; Искоришћење нус-производа агро-индустрије за производњу декстрансахаразе помоћу бактерије леуцоностоц месентероидес т3: Оптимизација процеса методом одзивних површина; Искоришћење нус-производа агро-индустрије за производњу декстрансахаразе помоћу бактерије леуцоностоц месентероидес т3: Оптимизација процеса методом одзивних површина; | |
dc.citation.volume | 75 | |
dc.citation.issue | 3 | |
dc.citation.spage | 135 | |
dc.citation.epage | 146 | |
dc.citation.rank | M23~ | |
dc.identifier.doi | 10.2298/HEMIND200710015M | |
dc.identifier.fulltext | https://cer.ihtm.bg.ac.rs/bitstream/id/20909/0367-598X2100015M.pdf | |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-85111978209 | |
dc.identifier.wos | 000698039600001 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |