Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Sadržaj masti i holesterola u vratu svinja i aktivnost glutation zavisnih enzima

dc.creatorVranić, Danijela
dc.creatorSpirić, Aurelija
dc.creatorTurubatović, Lazar
dc.creatorSpasić, Snežana
dc.creatorRadetić, Petar
dc.date.accessioned2019-01-30T17:18:05Z
dc.date.available2019-01-30T17:18:05Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/430
dc.description.abstractPigs' neck meat is predominantly used for barbecues. In order to prevent oxysterols formation during thermal preparation, it is important to be aware of the content of fats, cholesterol and the activity of lipid peroxide reducing enzymes. We examined the activities of lipid peroxide reducing enzymes in the pigs' neck meat, glutathione peroxidase (GSH-Px; EC 1.11.1.9), glutathione reductase (GR; EC 1.6.4.2) as well as lipids and cholesterol content. Investigations showed high activity of both glutathione-dependent enzymes (GSH-Px and GR) in the pigs' neck meat as well as higher lipids content compared to other carcass parts. .en
dc.description.abstractMeso vrata svinje se, prvenstveno, koristi za roštilj. Radi sprečavanja nastanka oksisterola tokom termičke pripreme važno je da se poznaju sadržaj masti, holesterola i aktivnost enzima koji redukuju lipidne perokside. U radu smo ispitali aktivnosti enzima koji redukuju lipidne perokside u mesu vrata svinja, glutation peroksidaze (GSH-Px; EC 1.11.1.9) i glutation reduktaze (GR; EC 1.6.4.2.), kao i sadržaj masti i holesterola. Ispitivanja su pokazala visoku aktivnost oba glutation-zavisna enzima (GSH-Px i GR) u mesu vrata svinja kao i veći sadržaj masti u odnosu na druge delove trupa. .sr
dc.relationProject MESTD, br. BTN - 351001B
dc.rightsrestrictedAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjectpigen
dc.subjectnecken
dc.subjectGSH-Pxen
dc.subjectGRen
dc.subjectlipidsen
dc.subjectsvinjasr
dc.subjectvratsr
dc.subjectGSH-Pxsr
dc.subjectGRsr
dc.subjectmastisr
dc.titleLipids and cholesterol content in pigs' neck and the activity of glutathione-dependent enzymesen
dc.titleSadržaj masti i holesterola u vratu svinja i aktivnost glutation zavisnih enzimasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractТурубатовић, Лазар; Радетић, Петар; Вранић, Данијела; Спирић, Aурелија; Спасић, Снежана; Садржај масти и холестерола у врату свиња и активност глутатион зависних ензима; Садржај масти и холестерола у врату свиња и активност глутатион зависних ензима;
dc.citation.volume49
dc.citation.issue5-6
dc.citation.spage169
dc.citation.epage174
dc.citation.other49(5-6): 169-174
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_430
dc.type.versionpublishedVersion


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu