Приказ основних података о документу
Preparation and studies on immobilized alpha-glucosidase from baker's yeast Saccharomyces cerevisiae
Добијање и проучавање имобилизације α-глукозидазе из пекарског квасца Saccharomyces cerevisiae
dc.creator | Ahmedi, Khaled S. O. H | |
dc.creator | Milosavić, Nenad | |
dc.creator | Popović, Milica | |
dc.creator | Prodanović, Radivoje M. | |
dc.creator | Knežević-Jugović, Zorica D. | |
dc.creator | Jankov, Ratko M. | |
dc.date.accessioned | 2021-03-02T11:44:45Z | |
dc.date.available | 2021-03-02T11:44:45Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.identifier.issn | 0352-5139 | |
dc.identifier.issn | 1820-7421 | |
dc.identifier.uri | https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4302 | |
dc.description.abstract | α-Glucosidase from S. cerevisiae was covalently immobilized onto Sepabeads EC-EA by the glutaraldehyde method. An analysis of the variables controlling the immobilization process is first presented and it is shown that the highest coupling of α-glucosidase occurred within 24 h. Also, a loading of 30 mg/g support proved to be effective, resulting in a rather high activity of around 45 U g-1 with a satisfactory degree of enzyme fixed. Both free and immobilized enzymes were then characterized by determining the activity profile as a function of pH, temperature and thermal stability. The obtained immobilized preparation showed the same optimum pH, but a higher optimum temperature compared with the soluble one. In addition, the immobilized enzyme treated at 45°C for 1 h still retained an activity of around 20 %, whereas the free enzyme completely lost its original activity under this condition. In conclusion, the developed immobilization procedure is quite simple, easily reproducible and provides a promising solution for the application of immobilized α-glucosidase. | sr |
dc.description.abstract | Малтаза из S. cerevisiae је ковалентно имобилизована на Sepabeads EC-EA након акти- вације носача раствором глутаралдехида. Испитивањем кинетике имобилизације утврђено је да се 25 % ензима имобилизује након 24 часа. Имобилизована α-глукозидаза има исти pH оптимум као и растворни ензим, док је оптимална температура за активност имобилизованог ензима увећана за 10 °C у поређењу са растворним ензимом. Када се упореде заостале активности растворне и имобилизоване форме α-глукозидазе, након инкубације од 1 h на α- 45 °C растворни ензим не показује активност док имобилизована форма задржава око 20 % почeтне активности. Имобилизована форма ензима задржава 20 % почетне активности чак и после 3 h инкубације на 45 °C. | sr |
dc.language.iso | en | sr |
dc.publisher | Belgrade : Serbian Chemical Society | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/142020/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Journal of the Serbian Chemical Society | sr |
dc.subject | Immobilization | sr |
dc.subject | Maltase | sr |
dc.subject | Sepabeads EC-EA | sr |
dc.subject | Stabilization | sr |
dc.subject | Imobilizacija Maltase Sepabeads EC-EA Stabilizacija | sr |
dc.subject | Imobilizacija | sr |
dc.subject | Maltase | sr |
dc.subject | Sepabeads EC-EA | sr |
dc.subject | Stabilizacija | sr |
dc.title | Preparation and studies on immobilized alpha-glucosidase from baker's yeast Saccharomyces cerevisiae | sr |
dc.title | Добијање и проучавање имобилизације α-глукозидазе из пекарског квасца Saccharomyces cerevisiae | sr |
dc.type | article | sr |
dc.rights.license | BY-NC-ND | sr |
dcterms.abstract | Јанков, Ратко М.; Кнежевић-Југовић, Зорица Д.; Продановић, Радивоје М.; Поповић, Милица; Милосавић, Ненад; Aхмеди, Кхалед С. О. Х; Dobijanje i proučavanje imobilizacije α-glukozidaze iz pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae; | |
dc.citation.volume | 72 | |
dc.citation.issue | 12 | |
dc.citation.spage | 1255 | |
dc.citation.epage | 1263 | |
dc.citation.rank | M23 | |
dc.identifier.doi | 10.2298/JSC0712255A | |
dc.identifier.fulltext | https://cer.ihtm.bg.ac.rs/bitstream/id/19366/0352-51390712255A.pdf | |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-36949023795 | |
dc.identifier.wos | 000252412100009 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |