Приказ основних података о документу

Добијање и проучавање имобилизације α-глукозидазе из пекарског квасца Saccharomyces cerevisiae

dc.creatorAhmedi, Khaled S. O. H
dc.creatorMilosavić, Nenad
dc.creatorPopović, Milica
dc.creatorProdanović, Radivoje M.
dc.creatorKnežević-Jugović, Zorica D.
dc.creatorJankov, Ratko M.
dc.date.accessioned2021-03-02T11:44:45Z
dc.date.available2021-03-02T11:44:45Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.issn1820-7421
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4302
dc.description.abstractα-Glucosidase from S. cerevisiae was covalently immobilized onto Sepabeads EC-EA by the glutaraldehyde method. An analysis of the variables controlling the immobilization process is first presented and it is shown that the highest coupling of α-glucosidase occurred within 24 h. Also, a loading of 30 mg/g support proved to be effective, resulting in a rather high activity of around 45 U g-1 with a satisfactory degree of enzyme fixed. Both free and immobilized enzymes were then characterized by determining the activity profile as a function of pH, temperature and thermal stability. The obtained immobilized preparation showed the same optimum pH, but a higher optimum temperature compared with the soluble one. In addition, the immobilized enzyme treated at 45°C for 1 h still retained an activity of around 20 %, whereas the free enzyme completely lost its original activity under this condition. In conclusion, the developed immobilization procedure is quite simple, easily reproducible and provides a promising solution for the application of immobilized α-glucosidase.sr
dc.description.abstractМалтаза из S. cerevisiae је ковалентно имобилизована на Sepabeads EC-EA након акти- вације носача раствором глутаралдехида. Испитивањем кинетике имобилизације утврђено је да се 25 % ензима имобилизује након 24 часа. Имобилизована α-глукозидаза има исти pH оптимум као и растворни ензим, док је оптимална температура за активност имобилизованог ензима увећана за 10 °C у поређењу са растворним ензимом. Када се упореде заостале активности растворне и имобилизоване форме α-глукозидазе, након инкубације од 1 h на α- 45 °C растворни ензим не показује активност док имобилизована форма задржава око 20 % почeтне активности. Имобилизована форма ензима задржава 20 % почетне активности чак и после 3 h инкубације на 45 °C.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherBelgrade : Serbian Chemical Societysr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/142020/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Societysr
dc.subjectImmobilizationsr
dc.subjectMaltasesr
dc.subjectSepabeads EC-EAsr
dc.subjectStabilizationsr
dc.subjectImobilizacija Maltase Sepabeads EC-EA Stabilizacijasr
dc.subjectImobilizacijasr
dc.subjectMaltasesr
dc.subjectSepabeads EC-EAsr
dc.subjectStabilizacijasr
dc.titlePreparation and studies on immobilized alpha-glucosidase from baker's yeast Saccharomyces cerevisiaesr
dc.titleДобијање и проучавање имобилизације α-глукозидазе из пекарског квасца Saccharomyces cerevisiaesr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dcterms.abstractЈанков, Ратко М.; Кнежевић-Југовић, Зорица Д.; Продановић, Радивоје М.; Поповић, Милица; Милосавић, Ненад; Aхмеди, Кхалед С. О. Х; Dobijanje i proučavanje imobilizacije α-glukozidaze iz pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae;
dc.citation.volume72
dc.citation.issue12
dc.citation.spage1255
dc.citation.epage1263
dc.citation.rankM23
dc.identifier.doi10.2298/JSC0712255A
dc.identifier.fulltexthttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/bitstream/id/19366/0352-51390712255A.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-36949023795
dc.identifier.wos000252412100009
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу