Preparation and studies on immobilized alpha-glucosidase from baker's yeast Saccharomyces cerevisiae
Добијање и проучавање имобилизације α-глукозидазе из пекарског квасца Saccharomyces cerevisiae
Authors
Ahmedi, Khaled S. O. HMilosavić, Nenad
Popović, Milica

Prodanović, Radivoje M.

Knežević-Jugović, Zorica D.
Jankov, Ratko M.
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
α-Glucosidase from S. cerevisiae was covalently immobilized onto Sepabeads EC-EA by the glutaraldehyde method. An analysis of the variables controlling the immobilization process is first presented and it is shown that the highest coupling of α-glucosidase occurred within 24 h. Also, a loading of 30 mg/g support proved to be effective, resulting in a rather high activity of around 45 U g-1 with a satisfactory degree of enzyme fixed. Both free and immobilized enzymes were then characterized by determining the activity profile as a function of pH, temperature and thermal stability. The obtained immobilized preparation showed the same optimum pH, but a higher optimum temperature compared with the soluble one. In addition, the immobilized enzyme treated at 45°C for 1 h still retained an activity of around 20 %, whereas the free enzyme completely lost its original activity under this condition. In conclusion, the developed immobilization procedure is quite simple, easily reproducible and pr...ovides a promising solution for the application of immobilized α-glucosidase.
Малтаза из S. cerevisiae је ковалентно имобилизована на Sepabeads EC-EA након акти-
вације носача раствором глутаралдехида. Испитивањем кинетике имобилизације утврђено је
да се 25 % ензима имобилизује након 24 часа. Имобилизована α-глукозидаза има исти pH
оптимум као и растворни ензим, док је оптимална температура за активност имобилизованог
ензима увећана за 10 °C у поређењу са растворним ензимом. Када се упореде заостале
активности растворне и имобилизоване форме α-глукозидазе, након инкубације од 1 h на
α- 45 °C растворни ензим не показује активност док имобилизована форма задржава око 20 %
почeтне активности. Имобилизована форма ензима задржава 20 % почетне активности чак и
после 3 h инкубације на 45 °C.
Keywords:
Immobilization / Maltase / Sepabeads EC-EA / Stabilization / Imobilizacija Maltase Sepabeads EC-EA Stabilizacija / Imobilizacija / Maltase / Sepabeads EC-EA / StabilizacijaSource:
Journal of the Serbian Chemical Society, 2007, 72, 12, 1255-1263Publisher:
- Belgrade : Serbian Chemical Society
Funding / projects:
- Ispitivanje strukture i funkcije biološki važnih makromolekula u fiziološkim i patološkim stanjima (RS-142020)
DOI: 10.2298/JSC0712255A
ISSN: 0352-5139; 1820-7421
WoS: 000252412100009
Scopus: 2-s2.0-36949023795
Collections
Institution/Community
IHTMTY - JOUR AU - Ahmedi, Khaled S. O. H AU - Milosavić, Nenad AU - Popović, Milica AU - Prodanović, Radivoje M. AU - Knežević-Jugović, Zorica D. AU - Jankov, Ratko M. PY - 2007 UR - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4302 AB - α-Glucosidase from S. cerevisiae was covalently immobilized onto Sepabeads EC-EA by the glutaraldehyde method. An analysis of the variables controlling the immobilization process is first presented and it is shown that the highest coupling of α-glucosidase occurred within 24 h. Also, a loading of 30 mg/g support proved to be effective, resulting in a rather high activity of around 45 U g-1 with a satisfactory degree of enzyme fixed. Both free and immobilized enzymes were then characterized by determining the activity profile as a function of pH, temperature and thermal stability. The obtained immobilized preparation showed the same optimum pH, but a higher optimum temperature compared with the soluble one. In addition, the immobilized enzyme treated at 45°C for 1 h still retained an activity of around 20 %, whereas the free enzyme completely lost its original activity under this condition. In conclusion, the developed immobilization procedure is quite simple, easily reproducible and provides a promising solution for the application of immobilized α-glucosidase. AB - Малтаза из S. cerevisiae је ковалентно имобилизована на Sepabeads EC-EA након акти- вације носача раствором глутаралдехида. Испитивањем кинетике имобилизације утврђено је да се 25 % ензима имобилизује након 24 часа. Имобилизована α-глукозидаза има исти pH оптимум као и растворни ензим, док је оптимална температура за активност имобилизованог ензима увећана за 10 °C у поређењу са растворним ензимом. Када се упореде заостале активности растворне и имобилизоване форме α-глукозидазе, након инкубације од 1 h на α- 45 °C растворни ензим не показује активност док имобилизована форма задржава око 20 % почeтне активности. Имобилизована форма ензима задржава 20 % почетне активности чак и после 3 h инкубације на 45 °C. PB - Belgrade : Serbian Chemical Society T2 - Journal of the Serbian Chemical Society T1 - Preparation and studies on immobilized alpha-glucosidase from baker's yeast Saccharomyces cerevisiae T1 - Добијање и проучавање имобилизације α-глукозидазе из пекарског квасца Saccharomyces cerevisiae VL - 72 IS - 12 SP - 1255 EP - 1263 DO - 10.2298/JSC0712255A ER -
@article{ author = "Ahmedi, Khaled S. O. H and Milosavić, Nenad and Popović, Milica and Prodanović, Radivoje M. and Knežević-Jugović, Zorica D. and Jankov, Ratko M.", year = "2007", abstract = "α-Glucosidase from S. cerevisiae was covalently immobilized onto Sepabeads EC-EA by the glutaraldehyde method. An analysis of the variables controlling the immobilization process is first presented and it is shown that the highest coupling of α-glucosidase occurred within 24 h. Also, a loading of 30 mg/g support proved to be effective, resulting in a rather high activity of around 45 U g-1 with a satisfactory degree of enzyme fixed. Both free and immobilized enzymes were then characterized by determining the activity profile as a function of pH, temperature and thermal stability. The obtained immobilized preparation showed the same optimum pH, but a higher optimum temperature compared with the soluble one. In addition, the immobilized enzyme treated at 45°C for 1 h still retained an activity of around 20 %, whereas the free enzyme completely lost its original activity under this condition. In conclusion, the developed immobilization procedure is quite simple, easily reproducible and provides a promising solution for the application of immobilized α-glucosidase., Малтаза из S. cerevisiae је ковалентно имобилизована на Sepabeads EC-EA након акти- вације носача раствором глутаралдехида. Испитивањем кинетике имобилизације утврђено је да се 25 % ензима имобилизује након 24 часа. Имобилизована α-глукозидаза има исти pH оптимум као и растворни ензим, док је оптимална температура за активност имобилизованог ензима увећана за 10 °C у поређењу са растворним ензимом. Када се упореде заостале активности растворне и имобилизоване форме α-глукозидазе, након инкубације од 1 h на α- 45 °C растворни ензим не показује активност док имобилизована форма задржава око 20 % почeтне активности. Имобилизована форма ензима задржава 20 % почетне активности чак и после 3 h инкубације на 45 °C.", publisher = "Belgrade : Serbian Chemical Society", journal = "Journal of the Serbian Chemical Society", title = "Preparation and studies on immobilized alpha-glucosidase from baker's yeast Saccharomyces cerevisiae, Добијање и проучавање имобилизације α-глукозидазе из пекарског квасца Saccharomyces cerevisiae", volume = "72", number = "12", pages = "1255-1263", doi = "10.2298/JSC0712255A" }
Ahmedi, K. S. O. H., Milosavić, N., Popović, M., Prodanović, R. M., Knežević-Jugović, Z. D.,& Jankov, R. M.. (2007). Preparation and studies on immobilized alpha-glucosidase from baker's yeast Saccharomyces cerevisiae. in Journal of the Serbian Chemical Society Belgrade : Serbian Chemical Society., 72(12), 1255-1263. https://doi.org/10.2298/JSC0712255A
Ahmedi KSOH, Milosavić N, Popović M, Prodanović RM, Knežević-Jugović ZD, Jankov RM. Preparation and studies on immobilized alpha-glucosidase from baker's yeast Saccharomyces cerevisiae. in Journal of the Serbian Chemical Society. 2007;72(12):1255-1263. doi:10.2298/JSC0712255A .
Ahmedi, Khaled S. O. H, Milosavić, Nenad, Popović, Milica, Prodanović, Radivoje M., Knežević-Jugović, Zorica D., Jankov, Ratko M., "Preparation and studies on immobilized alpha-glucosidase from baker's yeast Saccharomyces cerevisiae" in Journal of the Serbian Chemical Society, 72, no. 12 (2007):1255-1263, https://doi.org/10.2298/JSC0712255A . .