CER - Central Repository
Institute of Chemistry, Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrilic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   Central Repository
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
  •   Central Repository
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Informational spectrum method applied to the investigation of the enzymatic activity of different alpha amylases

Primena metode informacionih spektara u ispitivanju enzimatskih različitih alfa amilaza

Thumbnail
1991
bitstream_18836.pdf (1.582Mb)
Authors
Milutinović Nikolić, Aleksandra
Mišić-Vuković, Milica M.
Article (Published version)
,
Belgrade : Serbian Chemical Society / Beograd : Srpsko hemijsko društvo
Metadata
Show full item record
Abstract
A series of eight alpha amylases (EC 3.2.1.1) of known primary structure were investigated using the Informational Spectrum Method (ISM) for the purpose of predicting new enzymes with increased efficiency.
Niz od 8 α-amilaza (1,4-α-D-glukan-glukano -hidrolaze, EC 3.2.1.1) poznate primarne strukture ispitivano je metodom informacionih spektara (ISM) , s ciljem da se predlože novi enzimi veće efikasnosti. Pomoću ISM-a transformisana je primarna struktura enzima u niz brojeva, a zatim je bilo moguće dobiti i uporediti originalne spektre. Korišćenjem multi-spektralne funkcije utvrđen je samo jedan zajednički, dobro definisan pik. Frekvenca ovog pika predstavlja karakterističnu frekvencu svih ispitivanih amilaza. Postoji zavisnost između vrednosti amplitude na karakterističnoj frekvenciji i aktivnosti biomolekula. Daljom matematičkom obradom, metoda je dala predlog za minimalne promene u strukturi prirodnog proizvoda kojima se omogućava povećana efikasnost enzima. Ove minimalne promene moguće je izvesti najjednostavnijom metodom genetskog inženjerstva - metodom tačkaste mutacije. Mutacije su predložene za α-amilaze iz sledećih izvora: Aspergillus oryzae, Bacillus arnyloliquefaciens i ječam.
Keywords:
alpha amylase / Informational Spectrum Method
Source:
Journal of the Serbian Chemical Society, 1991, 56, 10, 567-579
Publisher:
  • Serbian Chemical Society / Srpsko hemijsko društvo

ISSN: 0352-5139

[ Google Scholar ]
URI
https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4137
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institution
IHTM

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CeR – Central Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutionsAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CeR – Central Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB