Приказ основних података о документу

Faktorijalni i ortogonalno centralno kompozitni plan eksperimenta kiselinske aktivacije smektita

dc.creatorRožić, Ljiljana
dc.creatorNovaković, Tatjana
dc.creatorPetrović, Srđan
dc.date.accessioned2019-01-30T17:17:38Z
dc.date.available2019-01-30T17:17:38Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/408
dc.description.abstractThe purpose of this study was to determine the effective operating parameters and the optimum operating conditions of an acid activation process within the framework of improvement of the process. Full two-level factorial and orthogonal central composite design methods were used successively. The examined parameters were the main and interaction effects of temperature, leaching time, acid normality, solid-to-liquid ratio and stirring rate. The selected process response was the leaching yield of the MgO content because Mg is the element most readily removed from the octahedral sheet, which affects the tendency for activation. Statistical regression analysis and analysis of variance were applied to the experimental data to develop a predictive model, which revealed that temperature, leaching time and acid normality exert the strongest influence on the specific surface area of smectite, whilst the solid-to-liquid ratio and the stirring rate have a secondary effect. Furthermore, the highest leaching yield of MgO was found to be 41.86 %, which is responsible for the increase in the specific surface area of up to 221 m2 g-1.en
dc.description.abstractSvrha ovog rada bila je određivanje efektivnih procesnih parametara i optimalnih procesnih uslova kiselinske aktivacije smektita iz Srbije. Uspešno su korišćene dve metode matematičkog modelovanja: pun faktorijalni i ortogonalni centralni kompozitni plan eksperimenta. Pri optimalnom planiranju eksperimenta istovremeno se menjaju svi parametri koji utiču na proces, što nam omogućava određivanje njihovog međusobnog uticaja i smanjenje ukupnog broja eksperimenata. Tokom planiranja eksperimenata razmatran je uticaj sledećih relevantnih parametara: temperature, vremena aktivacije, koncentracije kiseline, odnosa tečno/čvrsto i broja obrtaja mešalice, na stepen izdvajanja magnezijum-oksida. Rezultati optimizacije parametara kiselinske aktivacije smektita, na bazi statističkih planova eksperimenta, pokazali su da koncentracija kiseline, temperatura i vreme aktivacije imaju najjači uticaj na promenu specifične površine smektita, dok odnos tečno/čvrsto i broj obrtaja mešalice imaju sekundarni efekat. Maksimalni stepen izdvajanja magnezijum-oksida od 41,86 % uzrokuje i najveći porast specifične površine do 221 m2 g-1.sr
dc.publisherSerbian Chemical Society
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/142019/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjectstatistical modelingen
dc.subjectacid activated smectiteen
dc.subjectleaching of MgOen
dc.subjectspecific surface areaen
dc.titleProcess improvement approach to the acid activation of smectite using factorial and orthogonal central composite design methodsen
dc.titleFaktorijalni i ortogonalno centralno kompozitni plan eksperimenta kiselinske aktivacije smektitasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractНоваковић, Татјана; Петровић, Срђан; Рожић, Љиљана; Факторијални и ортогонално централно композитни план експеримента киселинске активације смектита; Факторијални и ортогонално централно композитни план експеримента киселинске активације смектита;
dc.citation.volume73
dc.citation.issue4
dc.citation.spage487
dc.citation.epage497
dc.citation.other73(4): 487-497
dc.citation.rankM23
dc.identifier.doi10.2298/JSC0804487R
dc.identifier.fulltexthttps://cer.ihtm.bg.ac.rs//bitstream/id/9068/406.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-42349101539
dc.identifier.wos000255421300011
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу