Приказ основних података о документу

Uticaj niskofrekventnog magnetnog polja (10-1000 Hz) na respiracionu aktivnost ćelija kvasca Saccharomyces cerevisiae

dc.creatorLješević, Marija
dc.creatorLončarević, Branka
dc.creatorBubanja, Itana Nuša
dc.creatorBeškoski, Vladimir
dc.creatorGojgić-Cvijović, Gordana
dc.creatorVelikić, Zoran
dc.creatorStanisavljev, Dragomir
dc.date.accessioned2020-12-07T13:39:07Z
dc.date.available2020-12-07T13:39:07Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.isbn978-86-7132-070-2
dc.identifier.urihttps://www.shd.org.rs/index.php/abstracts2018-2/proceedings
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/3979
dc.description.abstractThe effects of electric, magnetic or electromagnetic fields on different microbes have become a very popular topic nowadays, mostly because the fields could potentially affect the survival of the microbial cells as well as their behavior and metabolism. In this paper the influence of the magnetic field with constant low frequency scan regime from 10 to 1000 Hz on yeast cells S. cerevisiae respiration activity was examined using Micro-Oxymax® respirometer. Experiments were performed in five replicates. All five experiments showed lower cumulative O2 consumption in magnetic field exposed samples, compared to the control sample and inconsistent cumulative CO2 production. The paired two sample onetail T-test showed statistically significant differences between control and magnetic field sample for cumulative O2 consumption, but not for the CO2 production. Even though additional experiments are neccesary to clarify the differencies in CO2 production, these preliminary findings strongly suggest that obtained results represent a good basis for further investigations in this field.en
dc.description.abstractVeoma popularna tema današnjice je ispitivanje električnog, magnetnog i elektromagnetnog polja na različite mikroorganizme, jer pomenuta fizička polja potencijalno deluju kao faktori stresa i tako utiču na njihovo preživljavanje, ponašanje i metabolizam. U ovom radu ispitivan je uticaj niskofrekventnog magnetnog polja sa konstantnim intervalom skeniranja od 10 do 1000 Hz na respiraciju ćelija kvasca, Saccharomyces cerevisiae. Eksperimenti su rađeni u pet ponavljanja i kumulativna potrošnja O2 i produkcija CO2 praćena je pomoću Micro-Oxymax® respirometra. U svih pet ponavljanja, ćelije koje su bile izložene magnetnom polju pokazale su manju kumulativnu potrošnju kiseonika u poređenju sa uzorcima van magnetnog polja i nekonzistentnu produkciju CO2. Rezultati su obrađeni uporednim jednosmernim T-testom, koji je pokazao da postoje statistički značajne razlike u kumulativnoj potrošnji O2 između kontrolnih ćelija i onih izloženih magnetnom polju, što nije slučaj sa kumulativnom produkcijom CO2. Iako su dodatna ispitivanja neophodna da se objasni nekonzistentnost produkcije CO2, dobijeni rezultati ovih inicijalnih eksperimenata predstavljaju dobru osnovu za dalja istraživanja u ovoj oblasti.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherBelgrade : Serbian Chemical Societysr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceProceedings - 55th Meeting of the Serbian Chemical Societysr
dc.subjectmagnetic fieldsr
dc.subjectyeast cellssr
dc.subjectO2 consumptionsr
dc.subjectCO2 productionsr
dc.titleInfluence of the low frequency 10-1000 Hz magnetic field on Saccharomyces cerevisiae respiration activityen
dc.titleUticaj niskofrekventnog magnetnog polja (10-1000 Hz) na respiracionu aktivnost ćelija kvasca Saccharomyces cerevisiaesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dcterms.abstractСтанисављев, Драгомир; Љешевић, Марија; Бешкоски, Владимир; Бубања, Итана Нуша; Гојгић-Цвијовић, Гордана; Лончаревић, Бранка; Великић, Зоран;
dc.citation.spage31
dc.citation.epage35
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_3979
dc.identifier.fulltexthttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/bitstream/id/18358/bitstream_18358.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу