Show simple item record

Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom

dc.creatorMilovanović, Željka
dc.creatorPopović, Slađana
dc.creatorPantelić, Ana
dc.creatorMilinkov, Jelena R.
dc.creatorMilošević, Dragana L.
dc.creatorPetrović, Vladimir M.
dc.creatorVidović, Milka
dc.date.accessioned2020-12-01T23:20:48Z
dc.date.available2020-12-01T23:20:48Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn0352-4906
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/3931
dc.description.abstractThe ionic content was examined in nine aqueous tea extracts in which time of boiling, acidification of the medium using lemon juice and way of preparation were observed as factors. Ion chromatography was used for determination of inorganic anion content, and data were processed using CANOCO program for multivariate analysis. The variations in ionic content were observed among different tea samples. The highest concentrations of chloride, nitrate, phosphate, and sulphate ions were found in nettle, while the highest concentrations of fluorides were detected in elderflower tea infusion. The effect of boiling time (5, 10, and 20 min), acidification of the medium and different preparation procedure (boiling and cooling at room temperature) were statistically presented using principal component analysis. The examined factors did not have a significant effect on the ionic concentration in tea infusions.en
dc.description.abstractЈонски садржај испитиван је код девет водених раствора чаја, при чему је на екстракцију јона посматран утицај дужине кувања, киселости средине (која је постигнута додатком лимуновог сока) и начинa припреме. Јонска хроматографија коришћена је за одређивање садржаја неорганских анјона, а пoдаци су обрађени помоћу Canoco програма за мултиваријациону анализу. Јонски садржај варира код различитих узорака чаја. Највеће концентрације хлоридних, нитратних, фосфатних и сулфатних јона одређене су у коприви, док су највеће концентрације флуорида одређене у инфузији кантариона. Утицај времена кључања (5, 10 и 20 мин.), киселост медијума и различити начини припреме (кључање и хлађење на собној температури) статистички су приказани помоћу анализе главних компоненти. Испитивани фактори нису имали значајан утицај на јонску концентрацију у чајним инфузијама.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherSerbia : Matica srpskasr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/176018/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/172001/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceZbornik Matice Srpske za Prirodne Naukesr
dc.subjectherbal teasr
dc.subjectinorganic anionssr
dc.subjection chromatographysr
dc.subjectprincipal component analysissr
dc.subjecttea infusionsr
dc.subjectанализа главних компонентиsr
dc.subjectбиљни чајевиsr
dc.subjectчајне инфу­зијеsr
dc.subjectјонска хроматографијаsr
dc.subjectнеоргански анјониsr
dc.titleDetermination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatographyen
dc.titleOdređivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijomsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dcterms.abstractМилошевић, Драгана Л.; Миловановић, Жељка; Пантелић, Aна С.; Милинков, Јелена Р.; Поповић, Слађана С.; Петровић, Владимир М.; Видовић, Милка М.; Одређивање неорганских јона у раствору биљних чајева јонском хроматографијом; Одређивање неорганских јона у раствору биљних чајева јонском хроматографијом;
dc.citation.issue134
dc.citation.spage89
dc.citation.epage99
dc.citation.rankM24
dc.identifier.doi10.2298/ZMSPN1834089M
dc.identifier.fulltexthttp://cer.ihtm.bg.ac.rs/bitstream/id/18126/0352-49061834089M.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record