ЦЕР - Централни Репозиторијум ИХТМ-а
Институт за хемију, технологију и металургију
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   ЦЕР - Централни репозиторијум ИХТМ-а
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед рада
  •   ЦЕР - Централни репозиторијум ИХТМ-а
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Determination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatography

Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom

Thumbnail
2018
osnovni rad (399.8Kb)
Аутори
Milovanović, Željka
Popović, Slađana
Pantelić, Ana
Milinkov, Jelena R.
Milošević, Dragana L.
Petrović, Vladimir M.
Vidović, Milka
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
The ionic content was examined in nine aqueous tea extracts in which time of boiling, acidification of the medium using lemon juice and way of preparation were observed as factors. Ion chromatography was used for determination of inorganic anion content, and data were processed using CANOCO program for multivariate analysis. The variations in ionic content were observed among different tea samples. The highest concentrations of chloride, nitrate, phosphate, and sulphate ions were found in nettle, while the highest concentrations of fluorides were detected in elderflower tea infusion. The effect of boiling time (5, 10, and 20 min), acidification of the medium and different preparation procedure (boiling and cooling at room temperature) were statistically presented using principal component analysis. The examined factors did not have a significant effect on the ionic concentration in tea infusions.
Јонски садржај испитиван је код девет водених раствора чаја, при чему је на екстракцију јона посматран утицај дужине кувања, киселости средине (која је постигнута додатком лимуновог сока) и начинa припреме. Јонска хроматографија коришћена је за одређивање садржаја неорганских анјона, а пoдаци су обрађени помоћу Canoco програма за мултиваријациону анализу. Јонски садржај варира код различитих узорака чаја. Највеће концентрације хлоридних, нитратних, фосфатних и сулфатних јона одређене су у коприви, док су највеће концентрације флуорида одређене у инфузији кантариона. Утицај времена кључања (5, 10 и 20 мин.), киселост медијума и различити начини припреме (кључање и хлађење на собној температури) статистички су приказани помоћу анализе главних компоненти. Испитивани фактори нису имали значајан утицај на јонску концентрацију у чајним инфузијама.
Кључне речи:
herbal tea / inorganic anions / ion chromatography / principal component analysis / tea infusion / анализа главних компоненти / биљни чајеви / чајне инфу­зије / јонска хроматографија / неоргански анјони
Извор:
Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke, 2018, 134, 89-99
Издавач:
  • Serbia : Matica srpska
Пројекти:
  • Геолошка и екотоксиколошка истраживања у идентификацији геопатогених зона токсичних елемената у акумулацијама воде за пиће - истраживање метода и поступака смањивања утицаја биогеохемијских аномалија (RS-176018)
  • Проучавање физичкохемијских и биохемијских процеса у животној средини који утичу на загађење и истраживање могућности за минимизирање последица (RS-172001)

DOI: 10.2298/ZMSPN1834089M

ISSN: 0352-4906

[ Google Scholar ]
URI
https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/3931
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Институција
IHTM
TY  - JOUR
AU  - Milovanović, Željka
AU  - Popović, Slađana
AU  - Pantelić, Ana
AU  - Milinkov, Jelena R.
AU  - Milošević, Dragana L.
AU  - Petrović, Vladimir M.
AU  - Vidović, Milka
PY  - 2018
UR  - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/3931
AB  - The ionic content was examined in nine aqueous tea extracts in which time of boiling, acidification of the medium using lemon juice and way of preparation were observed as factors. Ion chromatography was used for determination of inorganic anion content, and data were processed using CANOCO program for multivariate analysis. The variations in ionic content were observed among different tea samples. The highest concentrations of chloride, nitrate, phosphate, and sulphate ions were found in nettle, while the highest concentrations of fluorides were detected in elderflower tea infusion. The effect of boiling time (5, 10, and 20 min), acidification of the medium and different preparation procedure (boiling and cooling at room temperature) were statistically presented using principal component analysis. The examined factors did not have a significant effect on the ionic concentration in tea infusions.
AB  - Јонски садржај испитиван је код девет водених раствора чаја, при чему је на екстракцију јона посматран утицај дужине кувања, киселости средине (која је постигнута додатком лимуновог сока) и начинa припреме. Јонска хроматографија коришћена је за одређивање садржаја неорганских анјона, а пoдаци су обрађени помоћу Canoco програма за мултиваријациону анализу. Јонски садржај варира код различитих узорака чаја. Највеће концентрације хлоридних, нитратних, фосфатних и сулфатних јона одређене су у коприви, док су највеће концентрације флуорида одређене у инфузији кантариона. Утицај времена кључања (5, 10 и 20 мин.), киселост медијума и различити начини припреме (кључање и хлађење на собној температури) статистички су приказани помоћу анализе главних компоненти. Испитивани фактори нису имали значајан утицај на јонску концентрацију у чајним инфузијама.
PB  - Serbia : Matica srpska
T2  - Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke
T1  - Determination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatography
T1  - Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom
IS  - 134
SP  - 89
EP  - 99
DO  - 10.2298/ZMSPN1834089M
ER  - 
@article{
author = "Milovanović, Željka and Popović, Slađana and Pantelić, Ana and Milinkov, Jelena R. and Milošević, Dragana L. and Petrović, Vladimir M. and Vidović, Milka",
year = "2018",
url = "https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/3931",
abstract = "The ionic content was examined in nine aqueous tea extracts in which time of boiling, acidification of the medium using lemon juice and way of preparation were observed as factors. Ion chromatography was used for determination of inorganic anion content, and data were processed using CANOCO program for multivariate analysis. The variations in ionic content were observed among different tea samples. The highest concentrations of chloride, nitrate, phosphate, and sulphate ions were found in nettle, while the highest concentrations of fluorides were detected in elderflower tea infusion. The effect of boiling time (5, 10, and 20 min), acidification of the medium and different preparation procedure (boiling and cooling at room temperature) were statistically presented using principal component analysis. The examined factors did not have a significant effect on the ionic concentration in tea infusions., Јонски садржај испитиван је код девет водених раствора чаја, при чему је на екстракцију јона посматран утицај дужине кувања, киселости средине (која је постигнута додатком лимуновог сока) и начинa припреме. Јонска хроматографија коришћена је за одређивање садржаја неорганских анјона, а пoдаци су обрађени помоћу Canoco програма за мултиваријациону анализу. Јонски садржај варира код различитих узорака чаја. Највеће концентрације хлоридних, нитратних, фосфатних и сулфатних јона одређене су у коприви, док су највеће концентрације флуорида одређене у инфузији кантариона. Утицај времена кључања (5, 10 и 20 мин.), киселост медијума и различити начини припреме (кључање и хлађење на собној температури) статистички су приказани помоћу анализе главних компоненти. Испитивани фактори нису имали значајан утицај на јонску концентрацију у чајним инфузијама.",
publisher = "Serbia : Matica srpska",
journal = "Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke",
title = "Determination of inorganic anions in herbal tea infusions using ion chromatography, Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom",
number = "134",
pages = "89-99",
doi = "10.2298/ZMSPN1834089M"
}
Milovanović Ž, Popović S, Pantelić A, Milinkov JR, Milošević DL, Petrović VM, Vidović M. Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom. Zbornik Matice Srpske za Prirodne Nauke. 2018;(134):89-99
Milovanović, Ž., Popović, S., Pantelić, A., Milinkov, J. R., Milošević, D. L., Petrović, V. M.,& Vidović, M. (2018). Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom.
Zbornik Matice Srpske za Prirodne NaukeSerbia : Matica srpska.(134), 89-99.
https://doi.org/10.2298/ZMSPN1834089M
Milovanović Željka, Popović Slađana, Pantelić Ana, Milinkov Jelena R., Milošević Dragana L., Petrović Vladimir M., Vidović Milka, "Određivanje neorganskih jona u rastvoru biljnih čajeva jonskom hromatografijom", no. 134 (2018):89-99,
https://doi.org/10.2298/ZMSPN1834089M .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Централном репозиторијуму (ЦеР) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Централном репозиторијуму (ЦеР) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB