Приказ основних података о документу
Health impact of the commercially cultivated mushroom Agaricus bisporus and the wild-growing mushroom Ganoderma resinaceum – A comparative overview
Компаративни прглед здравствених ефеката комерцијално узгајане гљиве Agaricus bisporus и самоникле врсте гливе Ganoderma resinaceum
dc.creator | Kozarski, Maja S. | |
dc.creator | Klaus, Anita | |
dc.creator | Vunduk, Jovana | |
dc.creator | Jakovljević, Dragica | |
dc.creator | Jadranin, Milka | |
dc.creator | Nikšić, Miomir | |
dc.date.accessioned | 2020-11-10T09:49:51Z | |
dc.date.available | 2020-11-10T09:49:51Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.issn | 0352-5139 | |
dc.identifier.uri | https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/3727 | |
dc.description.abstract | The health promoting effects of hot water extracts obtained from fruiting bodies of the commercially cultivated mushroom Agaricus bisporus (AbHW) and the wild-growing mushroom Ganoderma resinaceum (GrHW) originating from northern Serbia are presented in this research. These abilities were compared in vitro by the prevention of lipid peroxidation (LPx) in a linoleic acid model system, inhibition of the angiotension converting I enzyme (ACE) that could help in the maintenance of a normal blood pressure level and strengthening the ability of the central cholinergic neuron by inhibiting the activity of acetylcholinesterase (AChE). Cytotoxic activities were observed towards selected human malignant (HeLa and K562) cell lines and normal- -human peripheral blood mononuclear cells (PBMC). GrHW contains higher phenolics (5.9 g (100 g)-1), inhibition of LPx (EC50 = 1.07 mg mL-1), ACE (IC50 = 0.54 mg mL-1) and AChE (IC50 = 0.37 mg mL-1), and exhibited a significant selectivity in the antitumour action against HeLa (IC50 = 0.14 mg mL-1) and K562 (IC50 = 0.11 mg mL-1) cells. AbHW contained higher total protein (6.4 g (100 g)-1), carbohydrate (75.4 g (100 g)-1) and β-glucan (55.1 g (100 g)-1) contents and induced significant proliferation of healthy PBMC from 152–116 % in the concentration range of 0.047–0.187 mg mL-1. The difference in the biological activity of the extracts provides guidance on their use as functional food. | en |
dc.description.abstract | У овоме раду поређен је здраствени ефекaт врелих водених екстраката добијених из плодоносних тела комерцијално узгајане јестиве гљиве Agaricus bisporus (AbHW) и самоникле врсте гљиве Ganoderma resinaceum (GrHW) из региона северне Србије. Здраствени ефекат је поређен in vitro превенцијом липидне пероксидације (LPx) у модел систему линолеинске киселине, инхибицијом ангиотензин конвертујућег ензима (ACE) који има улогу у одржавању нормалног нивоа крвног притиска и јачањем способности централних холинергичких неурона инхибицијом активности ацетилхолинестеразе (AChE). Цитотоксична активност је праћена на хуманим ћелијама тумора грлића материц (HeLa) и ћелијама хроничне мијелоидне леукемије (K562), као и на здравим мононуклеарним ћелијама периферног крвотока (PBMC). GrHW је показао већи садржај фенолних компоненти (5,9 g (100 g)-1), већу способност инхибиције LPx (EC50 = 1,07 mg mL-1), ACE (IC50 = 0,54 mg mL-1) и AChE (IC50 = 0,37 mg mL-1); показао је већу селективност у антитуморском дејству према HeLa (IC50 = 0,14 mg mL-1) и K562 (IC50 = 0,11 mg mL-1) ћелијама. AbHW је показао већи укупни садржај протеина (6,4 g (100 g)-1), угљених хидрата (75,4 g (100 g)-1) и β-глукана (55,1 g (100 g)-1) и значајно je стимулисао пролиферацију PBMC ћелија од 152–116 % у распону концентрација од 0,046–0,187 mg mL-1. Разлика у биолошкој активности екстраката даје смернице у њиховој примени као функционалнe хранe. | sr |
dc.language.iso | en | sr |
dc.publisher | Belgrade : Serbian Chemical Society | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/43004/RS// | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46010/RS// | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46001/RS/ | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Journal of the Serbian Chemical Society | sr |
dc.subject | hot water extracts | sr |
dc.subject | cytotoxicity | sr |
dc.subject | enzyme inhibition | sr |
dc.subject | lipid peroxidation | sr |
dc.title | Health impact of the commercially cultivated mushroom Agaricus bisporus and the wild-growing mushroom Ganoderma resinaceum – A comparative overview | en |
dc.title | Компаративни прглед здравствених ефеката комерцијално узгајане гљиве Agaricus bisporus и самоникле врсте гливе Ganoderma resinaceum | sr |
dc.type | article | sr |
dc.rights.license | BY-NC-ND | sr |
dcterms.abstract | Клаус, Aнита; Вундук, Јована; Јаковљевић, Драгица; Јадранин, Милка; Никшић, Миомир; Козарски, Маја С.; Komparativni prgled zdravstvenih efekata komercijalno uzgajane gljive Agaricus bisporus i samonikle vrste glive Ganoderma resinaceum; | |
dc.citation.volume | 85 | |
dc.citation.issue | 6 | |
dc.citation.spage | 721 | |
dc.citation.epage | 735 | |
dc.citation.rank | M23~ | |
dc.identifier.doi | 10.2298/JSC190930129K | |
dc.identifier.fulltext | https://cer.ihtm.bg.ac.rs/bitstream/id/17503/0352-51391900129K.pdf | |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-85090430333 | |
dc.identifier.wos | 000548146900003 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |