Sesquiterpene lactones and monoterpene glucosides from plant species Picris echoides
Сесквитерпенски лактони и монотерпенски глукозиди биљне врсте Picris echoides L.
Authors
Milovanović, MirjanaPićurić-Jovanović, Ksenija
Đermanović, Miodrag
Đermanović, Verica
Stefanović, Milutin
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Investigation of the constituents of the aerial parts of domestic plant species Picris echoides afforded the sesquiterpene lactones, i.e., guaianolides jacquilenin (1), 11-epi-jacquilenin(2), achillin(3) and eudesmanolide telekin(4). The chemical indenti- fication of the two monoterpene glucosides (—)-cix-chrysanthenol-§-D-g1ucopyranoside
(5) and its 6’-acetate 6 is also repoted. The guaianolide achillin (3) and the two monoterpene glucosides 5 and 6 were isolated for the first time from this plant species. Isolation was achieved by column chromatography and the structures were established mainly by the interpretation of their physical and spectral data, which were in agreement with those in the literature
Из надзменог дела домаће биљне врсте Piscris echoides (фамилија Asteraceae), корова познатог под именом Гргуша, изолована су и идентификована четири сесквитерпенска лактона, као и два монотерпенска глукозида. Идентификовани лактони су гвајанолиди јаквиленин (1), 11-epi-јаквиленин (2) ехилин (3) као и еудесманолид телекин (4). Монотерпенски глукозиди ()- cis- кризантенол-b-D-глукопиранозид (5) и његов 6'-ацетат, 6 су такође изоловани из истог екстракта. Гвајанолид ахилин (3) и монотерпенски глукозиди (5,6) су по први пут изоловани из ове биљне врсте, док су преостала три лактона изолована више пута из европске биљне врсте.
Keywords:
Picris echoides / Lactuceae / sesquiterpene lactones / monoterpene glucosidesSource:
Journal of the Serbian Chemical Society, 2000, 65, 11, 763-767Publisher:
- Belgrade : Serbian Chemical Society
Note:
- The authors are grateful to the Ministry of Science and Technology of the Rеpublic of Serbia for financial support.
DOI: 10.2298/JSC0011763M
ISSN: 0352-5139; 1820-7421