Show simple item record

Koncentracija trans- i cis-rezveratrola u vinima proizvedenim u Srbiji

dc.creatorDekic, Sanja
dc.creatorMilosavljević, Slobodan
dc.creatorVajs, Vlatka
dc.creatorJovic, Slobodan
dc.creatorPetrovic, Aleksandar
dc.creatorNikićević, Ninoslav
dc.creatorManojlović, Verica
dc.creatorNedovic, Viktor
dc.creatorTešević, Vele
dc.date.accessioned2019-04-26T22:04:10Z
dc.date.available2019-04-26T22:04:10Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttp://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/2718
dc.description.abstractResveratrol, which occurs in two isomeric forms, trans and cis, is a phytoalexin with numerous pharmacological activities, such as anti-cancer, antiviral, neuroprotective and anti-aging. Red wine is the main source of the compound and an easy way of including resveratrol in the human diet. In this study, the most popular commercial Serbian wines (red, white and rose-type) were analyzed for their content of trans- and cis-resveratrol. The analysis was performed by HPLC with a UV detector. Prior to the injection, phenolic compounds were extracted onto a LiChrolut RP18 bonded silica cartridge. The concentration of trans-resveratrol ranged from 0.11 to 1.69 mg L-1 and cis-resveratrol from 0.12 to 1.49 mg L-1.en
dc.description.abstractMetodom tečne hromatografije (HPLC) ispitan je sadržaj slobodnog oblika trans- i cis-rezveratrola u osamnaest komercijalnih uzoraka (10 crvenih, 7 belih i 1 roze) srpskih vina. Svi uzorci su pre hromatografije ekstrahovani SPE tehnikom na LiChrolut RP18 koloni. trans-Rezveratrol je detektovan u 17 od 18 analiziranih uzoraka vina sa prosečnom koncentracijama od 0,78 mg l-1 za crvena vina i 0,23 mg l-1 za bela vina. Najviša koncentracija trans-rezveratrola je nađena u uzorku crvenog vina Cabernet Sauvignon berbe 2002 godine. cis-Rezveratrol je detektovan u 12 od 18 analiziranih uzoraka vina sa prosečnom koncentracijom 0,55 mg l-1 za crvena vina, dok je u belim vinima od analiziranih 7 uzoraka detektovan samo u 2 uzorka sa koncentracijama 0,12 i 0,49 mg l-1. Visok sadržaj cis-rezveratrola u nekim uzorcima je verovatno posledica izomerizacije trans- u cis-rezveratrol tokom procesa proizvodnje vina.sr
dc.publisherSerbian Chemical Soc, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/142053/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjecttrans/cis-resveratrolen
dc.subjectwineen
dc.subjectwineen
dc.subjectHPLCen
dc.subjectHPLCen
dc.titleTrans- and cis-resveratrol concentration in wines produced in Serbiaen
dc.titleKoncentracija trans- i cis-rezveratrola u vinima proizvedenim u Srbijisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractМилосављевић, Слободан М.; Вајс, Влатка; Тешевић, Веле; Декиц, Сања; Јовиц, Слободан; Петровиц, Aлександар; Манојловић, Верица; Никицевиц, Нинослав; Недовиц, Виктор; Концентрација транс- и цис-резвератрола у винима произведеним у Србији; Концентрација транс- и цис-резвератрола у винима произведеним у Србији;
dc.citation.volume73
dc.citation.issue11
dc.citation.spage1027
dc.citation.epage1037
dc.citation.other73(11): 1027-1037
dc.citation.rankM23
dc.identifier.doi10.2298/JSC0811027D
dc.identifier.fulltexthttp://cer.ihtm.bg.ac.rs//bitstream/id/6470/0352-51390811027D.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-55549127916
dc.identifier.wos000261070600002
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record