Приказ основних података о документу

Sirovi glicerol i surutka kao izvori ugljenika i azota za produkciju antibiotika

dc.creatorIlić, Slavica B.
dc.creatorKonstantinović, Sandra S.
dc.creatorĆirić, Jovan
dc.creatorSavić, Dragiša
dc.creatorGojgić-Cvijović, Gordana
dc.creatorVeljković, Vlada B.
dc.date.accessioned2019-01-30T17:51:15Z
dc.date.available2019-01-30T17:51:15Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn2406-2979
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/1994
dc.description.abstractThe microorganisam Streptomyces hygroscopicus CH-7 produces antibiotics Hexaene, Nigericine and Elaiophyline. The yield of antibiotics can be increased by changing the fermentation conditions and the composition of the nutrient medium. Based on the previous research with this strain and the literature reviewed, the aim of this work was to study the possibility of using waste materials (whey with proteins in varying ammounts and crude glycerol from the biodiesel production) as a carbon and nitrogen source in order to increase the yeald of antibiotics produced by Streptomyces hygroscopicus CH-7. The maximum concentration of Hexaene (47,2 μg/ cm3) was achieved in the medium with whey containing 80% of protein and glycerol from sunflower oil, while the maximum concentration of Elaiophyline (24,3μg/cm3) was achived in the basal medium.en
dc.description.abstractMikroorganizam Streptomyces hygroscopicus CH-7 produkuje antibiotike Heksaen, Nigericin i Elaiofilin. Promenom uslova fermentacije i sastava hranljive podloge može se povećati produkcija antibiotika. Na osnovu dosadašnjih istraživanja sa ovim sojem i literaturnog pregleda, cilj ovog rada je bio da se ispita mogućnost primene otpadnih sirovina (surutke sa različitim procentom proteina i sirovog glicerola iz proizvodnje biodizela) kao izvora ugljenika i azota, kako bi se povećala produkcija antibiotika pomoću Streptomyces hygroscopicus CH-7. Maksimalna koncentracija Heksaena (47,2 μg/cm 3) postignuta je na podlozi sa surutkom (koja sadrži 80% proteina) i glicerolom iz suncokretovog ulja, dok je maksimalna koncentracija Elaiofilina (24,3μg/cm3) ostvarena na osnovnoj podlozi.sr
dc.publisherTehnološki fakultet, Leskovac
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45001/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceAdvanced Technologies
dc.subjectantibioticsen
dc.subjectStreptomyces hygroscopicusen
dc.subjectcrude glycerolen
dc.subjectwheyen
dc.subjectantibioticisr
dc.subjectStreptomyces hygroscopicussr
dc.subjectsirovi glicerolsr
dc.subjectsurutkasr
dc.titleCrude glycerol and whey as carbon and nitrogen sources for the production of antibioticsen
dc.titleSirovi glicerol i surutka kao izvori ugljenika i azota za produkciju antibiotikasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractГојгић Цвијовић, Гордана; Константиновић, Сандра; Савић, Драгиша; Вељковић, Влада; Илић, Славица; Ћирић, Јован; Сирови глицерол и сурутка као извори угљеника и азота за продукцију антибиотика; Сирови глицерол и сурутка као извори угљеника и азота за продукцију антибиотика;
dc.citation.volume5
dc.citation.issue1
dc.citation.spage5
dc.citation.epage9
dc.citation.other5(1): 5-9
dc.citation.rankM52
dc.identifier.doi10.5937/savteh1601005I
dc.identifier.fulltexthttps://cer.ihtm.bg.ac.rs//bitstream/id/8422/1992.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу