Show simple item record

Potencijal celera (Apium graveolens L.) za primenu u organskoj poljoprivredi

dc.creatorAćimović, Milica
dc.creatorCvetković, Mirjana
dc.date.accessioned2019-01-30T17:51:10Z
dc.date.available2019-01-30T17:51:10Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn0354-6160
dc.identifier.urihttp://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/1992
dc.description.abstractCelery (Apium graveolens L.) is a biannual plant from Apiaceae family with characteristic odor originating from essential oil. In addition to the essential oil, celery is rich in furanocoumarins which cause allergic reactions in sensitive people. However, they are potential phytotoxic compounds for the development of photobioinsecticides, especially Aedes egypti, as well as for the storage pest Tribolium confusum. In addition, celery possesses allelopathic and antimicrobial properties. As an annual plant, celery is grown for its root, leaf stalks and leaves. Although diseases and pests in celery crop are mainly fungal, viruses and bacteria, phytoplasmas, nematodes and leaf miners have also been registered.en
dc.description.abstractCeler (Apium graveolens L.) je dvogodišnja biljka iz familije Apiaceae koja ima svojstven aromatični miris koji potiče od etarskog ulja. Pored etarskog ulja celer je bogat i furanokumarinima koji izazivaju alergije kod osetljivih ljudi, ali su i potencijalne komponente za razvoj foto bioinsekticida, posebno u suzbijanju Aedes egypti, ali i skladišne štetočine Tribolium confusum. Takođe, celer poseduje i alelopatske osobine kao i antimikrobne. Iako je botanički dvogodišnja biljka, kao jednogodišnja se gaji za proizvodnju zadebljalog korena, lisnih drški i listova. Bolesti i štetočine koje se javljaju u usevu celera su najčešće gljivične, ali registrovani su i virusi, bakterije, fitoplazma, nematode i lisni mineri.sr
dc.publisherPoljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/172053/RS//
dc.relationPokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine (114-451-2373/2014-03)
dc.rightsopenAccess
dc.sourceBiljni lekar
dc.subjectApium graveolensen
dc.subjectuseen
dc.subjectgrowingen
dc.subjectchemical compositionen
dc.subjectdiseasesen
dc.subjectpestsen
dc.subjectcelersr
dc.subjectApium graveolenssr
dc.subjectupotrebasr
dc.subjectgajenjesr
dc.subjecthemijski sastavsr
dc.subjectbolestisr
dc.subjectštetočinesr
dc.titleCelery (Apium graveolens L.) potential in organic agricultureen
dc.titlePotencijal celera (Apium graveolens L.) za primenu u organskoj poljoprivredisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractЦветковић, Мирјана; Aћимовић, Милица Г.; Потенцијал целера (Aпиум гравеоленс Л.) за примену у органској пољопривреди; Потенцијал целера (Aпиум гравеоленс Л.) за примену у органској пољопривреди;
dc.citation.volume44
dc.citation.issue1
dc.citation.spage7
dc.citation.epage16
dc.citation.other44(1): 7-16
dc.citation.rankM52
dc.identifier.rcubConv_362
dc.identifier.fulltexthttp://cer.ihtm.bg.ac.rs/bitstream/id/15357/celer.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record