Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Uticaj molekulske mase trejserskih indikatora na kontrolisano otpuštanje iz alginatnih mikročestica

dc.creatorIlić-Pajić, Jovana
dc.creatorGrujić, Aleksandar
dc.creatorStijepović, Mirko Z.
dc.creatorStajić-Trošić, Jasna
dc.creatorBugarski, Branko
dc.date.accessioned2019-01-30T17:45:02Z
dc.date.available2019-01-30T17:45:02Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0040-2176
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/1695
dc.description.abstractThe aim of this paper is to obtain microbeads of natural polymers such as alginate and chitosan. These microbeads were used as potential carriers for the active ingredients so that in this study the diffusion of various substances from them is analyzed. Alginate microbeads were obtained by electrostatic droplet method. In the resulting microbeads was performed absorption of three tracer indicators with different molecular weight (acridine orange, blue dextran, methylene blue). The goal of the experiment is to monitor indicators release kinetics from microbeads. Based on these measurements the layoffs curve should give an answer on the impact of the molecular size of the three indicators on the diffusion rate of microbeads. In order to achieve the slow release of indicators alginate microbeads were coated with chitosan. Chitosan has an impact on reducing the porosity of gel, which further led to lower release tracer indicators of microbeads. Comparative analysis of the obtained layoffs curves answers about the impact on the process of obtaining micro diffusion rate indicator.en
dc.description.abstractU ovom radu je prikazan proces sinteze mikročestica od prirodnih polimera, alginata i hitozana, kao i neka njihova svojstva. Osnovna primena ovih mikročestica je da se koriste kao potencijalni nosači za aktivne supstance. U tom smislu je ispitivana i difuzija različitih supstanci iz njih. Na alginatne mikročestice dobijene metodom elektrostatičke ekstruzije vršena je apsorpcija tri trejserska indikatora sa različitim molekulskim masama: akridin oranž, plavi dekstran i metilensko plavo. Praćenjem kinetike otpuštanja indikatora iz mikročestica konstruisane su krive otpuštanja koje daju informaciju o uticaju veličine molekula svakog od indikatora na brzinu difuzije iz mikročestica. Da bi se postiglo što sporije otpuštanje indikatora alginatne mikročestice su oblagane hitozanom. Hitozan ima uticaj na smanjenje poroznosti gela, što dovodi do sporijeg otpuštanja trejsersikh indikatora iz mikročestica. Uporedna analiza dobijenih krivih otpuštanja daje odgovor o uticaju postupka dobijanja mikročestica na brzinu difuzije indikatora.sr
dc.publisherSavez inženjera i tehničara Srbije
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/37001/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/34011/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceTehnika
dc.subjectAlginateen
dc.subjecttraceren
dc.subjectmicrobeadsen
dc.subjectdiffusionen
dc.subjectalginatsr
dc.subjecttrejsersr
dc.subjectmikročesticesr
dc.subjectdifuzijasr
dc.titleEffect of tracers molecular weight on the release process from alginate microbeadsen
dc.titleUticaj molekulske mase trejserskih indikatora na kontrolisano otpuštanje iz alginatnih mikročesticasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractИлић-Пајић, Јована; Стијеповић, Мирко З.; Грујић, Aлександар; Стајић-Трошић, Јасна Т.; Бугарски, Бранко М.; Утицај молекулске масе трејсерских индикатора на контролисано отпуштање из алгинатних микрочестица; Утицај молекулске масе трејсерских индикатора на контролисано отпуштање из алгинатних микрочестица;
dc.citation.volume70
dc.citation.issue3
dc.citation.spage401
dc.citation.epage405
dc.citation.other70(3): 401-405
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.5937/tehnika1503401I
dc.identifier.fulltexthttps://cer.ihtm.bg.ac.rs//bitstream/id/8144/1693.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu