CER - Central Repository
Institute of Chemistry, Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   CER
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
  •   CER
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Evaluation of water, sucrose and minerals effective diffusivities during osmotic treatment of pork in sugar beet molasses

Prividni koeficijenti difuzije vode, saharoze i minerala pri osmotskom tretmanu svinjskog mesa u melasi šećerne repe

Thumbnail
2015
1639.pdf (243.3Kb)
Authors
Nićetin, Milica R.
Pezo, Lato
Lončar, Biljana
Filipović, Vladimir S.
Šuput, Danijela Z.
Zlatanović, Snežana
Dojčinović, Biljana
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Effective diffusivities of water, sucrose and minerals in osmotic treatment of pork cubes (M. triceps brachii) were calculated using Response Surface Methodology (RSM), with respect to temperature (20, 35 and 50°C) and concentration of sugar beet molasses, (60, 70 and 80 mass%). The numerical solution of Fick's law for unsteady-state mass transfer in a perfect cube configuration was used to calculate the effective diffusivities of water, sucrose and minerals (Na, K, Ca and Mg). Zugarramurdi and Lupin's model was used to predict the equilibrium condition, which has shown to be appropriate for water loss and solute uptake during osmotic treatment. Effective diffusivity of water was found to be in the range of 6.95×10-10-8.03×10-10 m2 s-1, the sucrose effective diffusivity was between 6.39×10-10 and 8.25×10-10 m2 s-1, while diffusivities for minerals (m2 s-1) were in the range: 6.34×10-10-8.82×10-10 for Na, 6.27×10-10-7.43×10-10 for K, 6.44×10-10-8.94×10-10 for Ca and 3.47×10-10-5.66×10-1...0 for Mg.

Metoda odzivne površine (Response Surface Methodology - RSM) je korišćena pri matematičkom modelovanju i izračunavanju vrednosti prividne (efektivne) difuzije vode, saharoze i minerala tokom osmotskog tretmana kockica svinjskog mesa (M. triceps brachii), na temperaturi 20, 35 i 50°C i pri koncentracijama osmotskog rastvora (melasa šećerne repe) od 60, 70 i 80 mas.%. Numeričko rešavanje Fikovog (Fick) zakona o prenosu mase, pri nestacionarnim uslovima, za idealnu kocku je korišćeno za izračunavanje efektivnog koeficijenta difuzije vode, saharoze i minerala (Na, K, Ca and Mg). Sadržaj vlage i minerala je izmeren u tri ponavljanja. Korišćen je model Cuguramurdija (Zugarramurdi) i Lupina (Lupin) za predviđanje ravnotežnih uslova i ispostavilo se da je taj model pogodan za izračunavanje gubitka vlage i priraštaja suve materije tokom procesa osmotskog tretmana. Metoda odzivnih površina, koje se široko koristi za modelovanje i kontrolu procesa u prehrambenoj industriji, a u ovom radu je koriš...ćena za predviđanje efektivnog koeficijenta difuzije vode, saharoze i minerala, pri određenoj temperaturi imerzije i koncentraciji melase šećerne repe. Matematički modeli koji su dobijeni na osnovu eksperimentalnih podataka obrađuju kompleksne nelinearne relacije sa interakcijama između procesnih promenljivih. Dobijene vrednosti efektivne difuzivnosti (m2 s-1) za vodu bili su u rasponu od 6,95×10-10 do 8,03×10-10, za efektivnu difuzivnost saharoze bili su između 6,39×10-10 i 8,25×10-10, dok su difuzivnosti za minerale bile u opsezima: 6,34×10-10-8,82×10-10 (Na), 6,27×10-10- -7,43×10-10 (K), 6,44×10-10-8,94×10-10 (Ca) i 3,47×10-10-5,66×10-10 (Mg). Korišćenjem razvijenih matematičkih modela dobijene su vrednosti efektivnih koeficijenata difuzije, sa tačnošću izraženom preko koeficijenata determinacije (r2) za Dw, DSuc, DNa. DK, DCa i DMg, i to: 0,993; 0,998; 0,999; 0,992; 0,999 i 0,998, redom. Širok opseg procesnih promenljivih veličina razmatranih u formiranju ovih modela, kao i njihova laka implementacija u tabelarnim proračunima, čini ove modele veoma praktičnim za projektovanje i kontrolu procesa.

Keywords:
pork / sugar beet molasses / osmotic treatment / diffusion / mass transfer / svinjsko meso / melasa šećerne repe / osmotski tretman / difuzija / prenos mase
Source:
Hemijska industrija, 2015, 69, 3, 241-251
Publisher:
  • Association of Chemical Engineers of Serbia
Funding / projects:
  • Osmotic dehydration of food - energy and ecological aspects of sustainable production (RS-31055)

DOI: 10.2298/HEMIND131003037N

ISSN: 0367-598X

WoS: 000360784600003

Scopus: 2-s2.0-84936992939
[ Google Scholar ]
3
2
URI
https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/1641
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institution/Community
IHTM
TY  - JOUR
AU  - Nićetin, Milica R.
AU  - Pezo, Lato
AU  - Lončar, Biljana
AU  - Filipović, Vladimir S.
AU  - Šuput, Danijela Z.
AU  - Zlatanović, Snežana
AU  - Dojčinović, Biljana
PY  - 2015
UR  - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/1641
AB  - Effective diffusivities of water, sucrose and minerals in osmotic treatment of pork cubes (M. triceps brachii) were calculated using Response Surface Methodology (RSM), with respect to temperature (20, 35 and 50°C) and concentration of sugar beet molasses, (60, 70 and 80 mass%). The numerical solution of Fick's law for unsteady-state mass transfer in a perfect cube configuration was used to calculate the effective diffusivities of water, sucrose and minerals (Na, K, Ca and Mg). Zugarramurdi and Lupin's model was used to predict the equilibrium condition, which has shown to be appropriate for water loss and solute uptake during osmotic treatment. Effective diffusivity of water was found to be in the range of 6.95×10-10-8.03×10-10 m2 s-1, the sucrose effective diffusivity was between 6.39×10-10 and 8.25×10-10 m2 s-1, while diffusivities for minerals (m2 s-1) were in the range: 6.34×10-10-8.82×10-10 for Na, 6.27×10-10-7.43×10-10 for K, 6.44×10-10-8.94×10-10 for Ca and 3.47×10-10-5.66×10-10 for Mg.
AB  - Metoda odzivne površine (Response Surface Methodology - RSM) je korišćena pri matematičkom modelovanju i izračunavanju vrednosti prividne (efektivne) difuzije vode, saharoze i minerala tokom osmotskog tretmana kockica svinjskog mesa (M. triceps brachii), na temperaturi 20, 35 i 50°C i pri koncentracijama osmotskog rastvora (melasa šećerne repe) od 60, 70 i 80 mas.%. Numeričko rešavanje Fikovog (Fick) zakona o prenosu mase, pri nestacionarnim uslovima, za idealnu kocku je korišćeno za izračunavanje efektivnog koeficijenta difuzije vode, saharoze i minerala (Na, K, Ca and Mg). Sadržaj vlage i minerala je izmeren u tri ponavljanja. Korišćen je model Cuguramurdija (Zugarramurdi) i Lupina (Lupin) za predviđanje ravnotežnih uslova i ispostavilo se da je taj model pogodan za izračunavanje gubitka vlage i priraštaja suve materije tokom procesa osmotskog tretmana. Metoda odzivnih površina, koje se široko koristi za modelovanje i kontrolu procesa u prehrambenoj industriji, a u ovom radu je korišćena za predviđanje efektivnog koeficijenta difuzije vode, saharoze i minerala, pri određenoj temperaturi imerzije i koncentraciji melase šećerne repe. Matematički modeli koji su dobijeni na osnovu eksperimentalnih podataka obrađuju kompleksne nelinearne relacije sa interakcijama između procesnih promenljivih. Dobijene vrednosti efektivne difuzivnosti (m2 s-1) za vodu bili su u rasponu od 6,95×10-10 do 8,03×10-10, za efektivnu difuzivnost saharoze bili su između 6,39×10-10 i 8,25×10-10, dok su difuzivnosti za minerale bile u opsezima: 6,34×10-10-8,82×10-10 (Na), 6,27×10-10- -7,43×10-10 (K), 6,44×10-10-8,94×10-10 (Ca) i 3,47×10-10-5,66×10-10 (Mg). Korišćenjem razvijenih matematičkih modela dobijene su vrednosti efektivnih koeficijenata difuzije, sa tačnošću izraženom preko koeficijenata determinacije (r2) za Dw, DSuc, DNa. DK, DCa i DMg, i to: 0,993; 0,998; 0,999; 0,992; 0,999 i 0,998, redom. Širok opseg procesnih promenljivih veličina razmatranih u formiranju ovih modela, kao i njihova laka implementacija u tabelarnim proračunima, čini ove modele veoma praktičnim za projektovanje i kontrolu procesa.
PB  - Association of Chemical Engineers of Serbia
T2  - Hemijska industrija
T1  - Evaluation of water, sucrose and minerals effective diffusivities during osmotic treatment of pork in sugar beet molasses
T1  - Prividni koeficijenti difuzije vode, saharoze i minerala pri osmotskom tretmanu svinjskog mesa u melasi šećerne repe
VL  - 69
IS  - 3
SP  - 241
EP  - 251
DO  - 10.2298/HEMIND131003037N
ER  - 
@article{
author = "Nićetin, Milica R. and Pezo, Lato and Lončar, Biljana and Filipović, Vladimir S. and Šuput, Danijela Z. and Zlatanović, Snežana and Dojčinović, Biljana",
year = "2015",
abstract = "Effective diffusivities of water, sucrose and minerals in osmotic treatment of pork cubes (M. triceps brachii) were calculated using Response Surface Methodology (RSM), with respect to temperature (20, 35 and 50°C) and concentration of sugar beet molasses, (60, 70 and 80 mass%). The numerical solution of Fick's law for unsteady-state mass transfer in a perfect cube configuration was used to calculate the effective diffusivities of water, sucrose and minerals (Na, K, Ca and Mg). Zugarramurdi and Lupin's model was used to predict the equilibrium condition, which has shown to be appropriate for water loss and solute uptake during osmotic treatment. Effective diffusivity of water was found to be in the range of 6.95×10-10-8.03×10-10 m2 s-1, the sucrose effective diffusivity was between 6.39×10-10 and 8.25×10-10 m2 s-1, while diffusivities for minerals (m2 s-1) were in the range: 6.34×10-10-8.82×10-10 for Na, 6.27×10-10-7.43×10-10 for K, 6.44×10-10-8.94×10-10 for Ca and 3.47×10-10-5.66×10-10 for Mg., Metoda odzivne površine (Response Surface Methodology - RSM) je korišćena pri matematičkom modelovanju i izračunavanju vrednosti prividne (efektivne) difuzije vode, saharoze i minerala tokom osmotskog tretmana kockica svinjskog mesa (M. triceps brachii), na temperaturi 20, 35 i 50°C i pri koncentracijama osmotskog rastvora (melasa šećerne repe) od 60, 70 i 80 mas.%. Numeričko rešavanje Fikovog (Fick) zakona o prenosu mase, pri nestacionarnim uslovima, za idealnu kocku je korišćeno za izračunavanje efektivnog koeficijenta difuzije vode, saharoze i minerala (Na, K, Ca and Mg). Sadržaj vlage i minerala je izmeren u tri ponavljanja. Korišćen je model Cuguramurdija (Zugarramurdi) i Lupina (Lupin) za predviđanje ravnotežnih uslova i ispostavilo se da je taj model pogodan za izračunavanje gubitka vlage i priraštaja suve materije tokom procesa osmotskog tretmana. Metoda odzivnih površina, koje se široko koristi za modelovanje i kontrolu procesa u prehrambenoj industriji, a u ovom radu je korišćena za predviđanje efektivnog koeficijenta difuzije vode, saharoze i minerala, pri određenoj temperaturi imerzije i koncentraciji melase šećerne repe. Matematički modeli koji su dobijeni na osnovu eksperimentalnih podataka obrađuju kompleksne nelinearne relacije sa interakcijama između procesnih promenljivih. Dobijene vrednosti efektivne difuzivnosti (m2 s-1) za vodu bili su u rasponu od 6,95×10-10 do 8,03×10-10, za efektivnu difuzivnost saharoze bili su između 6,39×10-10 i 8,25×10-10, dok su difuzivnosti za minerale bile u opsezima: 6,34×10-10-8,82×10-10 (Na), 6,27×10-10- -7,43×10-10 (K), 6,44×10-10-8,94×10-10 (Ca) i 3,47×10-10-5,66×10-10 (Mg). Korišćenjem razvijenih matematičkih modela dobijene su vrednosti efektivnih koeficijenata difuzije, sa tačnošću izraženom preko koeficijenata determinacije (r2) za Dw, DSuc, DNa. DK, DCa i DMg, i to: 0,993; 0,998; 0,999; 0,992; 0,999 i 0,998, redom. Širok opseg procesnih promenljivih veličina razmatranih u formiranju ovih modela, kao i njihova laka implementacija u tabelarnim proračunima, čini ove modele veoma praktičnim za projektovanje i kontrolu procesa.",
publisher = "Association of Chemical Engineers of Serbia",
journal = "Hemijska industrija",
title = "Evaluation of water, sucrose and minerals effective diffusivities during osmotic treatment of pork in sugar beet molasses, Prividni koeficijenti difuzije vode, saharoze i minerala pri osmotskom tretmanu svinjskog mesa u melasi šećerne repe",
volume = "69",
number = "3",
pages = "241-251",
doi = "10.2298/HEMIND131003037N"
}
Nićetin, M. R., Pezo, L., Lončar, B., Filipović, V. S., Šuput, D. Z., Zlatanović, S.,& Dojčinović, B.. (2015). Evaluation of water, sucrose and minerals effective diffusivities during osmotic treatment of pork in sugar beet molasses. in Hemijska industrija
Association of Chemical Engineers of Serbia., 69(3), 241-251.
https://doi.org/10.2298/HEMIND131003037N
Nićetin MR, Pezo L, Lončar B, Filipović VS, Šuput DZ, Zlatanović S, Dojčinović B. Evaluation of water, sucrose and minerals effective diffusivities during osmotic treatment of pork in sugar beet molasses. in Hemijska industrija. 2015;69(3):241-251.
doi:10.2298/HEMIND131003037N .
Nićetin, Milica R., Pezo, Lato, Lončar, Biljana, Filipović, Vladimir S., Šuput, Danijela Z., Zlatanović, Snežana, Dojčinović, Biljana, "Evaluation of water, sucrose and minerals effective diffusivities during osmotic treatment of pork in sugar beet molasses" in Hemijska industrija, 69, no. 3 (2015):241-251,
https://doi.org/10.2298/HEMIND131003037N . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CeR – Central Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CeR – Central Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB