ЦЕР - Централни Репозиторијум ИХТМ-а
Институт за хемију, технологију и металургију
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   ЦЕР - Централни репозиторијум ИХТМ-а
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед рада
  •   ЦЕР - Централни репозиторијум ИХТМ-а
  • IHTM
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Berry fruit teas: Phenolic composition and cytotoxic activity

Само за регистроване кориснике
2014
Аутори
Savikin, Katarina
Zdunić, Gordana
Janković, Teodora
Gođevac, Dejan
Stanojković, Tatjana
Pljevljakusic, Dejan
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
A detailed phenolic composition analysis of dry chokeberry, bilberry and black currant fruit teas prepared on the most common ways-decoction and infusion, was performed, together with evaluation of cytotoxic activity. The most abundant in phenolics were chokeberry teas, followed by bilberry and black currant teas, while the highest anthocyanin amount was determined in bilberry samples. LC/DAD/MS method was used for identification of 17 anthocyanins, 11 flavonoids and 4 hydroxycinnamic acid derivatives. Quantitative analysis of investigated teas was carried out by HPLC analysis, and major phenolic compounds in berry fruit teas were chlorogenic acids, quercetin glycosides and anthocyanin glycosides. Berry teas were investigated for cytotoxic activity against cervix carcinoma, melanoma, colon, and chronic myelogenous leukemia cell lines, and chokebeny decoction was the most effective against all cell lines. According to the results obtained in this study, pure chokeberry, bilberry and bla...ck currant teas could be valuable sources of flavonoids and anthocyanins.

Кључне речи:
Berry / Infusion / Decoction / Phenolics / cytotoxic
Извор:
Food Research International, 2014, 62, 677-683
Издавач:
  • Elsevier Science Bv, Amsterdam
Пројекти:
  • Традиционални и нови производи од плодова гајених и самониклих врста воћака и винове лозе и нус-продуката у преради, са посебним освртом на аутохтоне сорте: хемијска карактеризација и биолошки профил (RS-46013)

DOI: 10.1016/j.foodres.2014.04.017

ISSN: 0963-9969

WoS: 000340015100080

Scopus: 2-s2.0-84899991765
[ Google Scholar ]
31
29
URI
http://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/1584
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Институција
IHTM

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Централном репозиторијуму (ЦеР) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Централном репозиторијуму (ЦеР) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB