Impamil Ltd

Link to this page

Impamil Ltd

Authors

Publications

A long way from the bifidogenic effect to antioxidative and pharmacologic properties of breast milk and infant formulas

Vrvić, Miroslav; Spasić, Snežana

(Beograd: Udruženje mikrobioologa Srbije, 2013)

TY  - CONF
AU  - Vrvić, Miroslav
AU  - Spasić, Snežana
PY  - 2013
UR  - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/4992
AB  - Our examination of infant formulas bifidogenic effect-development stimulation of bifidogenic bacteria-probiotics in the intestinal tract by the effect of food ingredients which are bifidogenic factors-prebiotics for these bacteria, (Heine, 1989, Lilly and Stillwell, 1965, Gibson and Roberfroid, 1995, Schrezenmeir and de Vrese, 2001, Reid, 2008) started twenty five years ago with an in vitro investigation (Vučetić et al., 1989). The cooperation in these research were established with “IMPAZ” (Industry of dairy products in Zaječar, Srbia), now “Impamil” Ltd., Belgrade-Zemun (up to day only producer of infant formulas in Serbia) and Institute of neonatology, University pediatrics clinic and Center for the welfare of infants, children and adolescent, all in Belgrade.
AB  - Dojenje-hranjenje novorodjenčeta majčinim mlekom, pruža prednosti za uspešan i zdrav početak života u odnosu na onu, koja su hranjena infant formulama. Uzrok je, naravno, u razlikama u sastavu humanog i kravljeg mleka koje je, skoro dominatno, osnova za proizvodnju hrane za bebe. 

Naši radovi na ispitivanju i razvoju hrane za odojčad i malu decu započela su pre četvrt veka, u saradnji sa Industrijom mlečnih proizvoda-„IMPAZ“ iz Zaječara, čiji je naslednik sada „Impamil“ doo iz Begrada-Zemuna, onda i sada jedini domaći proizvodjač ovih strateški važnih dijetetskih proizvoda. 

Infant formule slične po osnovnim i propisanim nutritivnim i biološkim osobinama razlikuju se u kvalitetu po nekim od zakonski neobaveznih svojstava, koja su od značaja za pravilan razvoj i napredovanje bebe. Zato je i naš cilj da učinimo osobine i efekte infant formula sto bližim majčinom mleku. Put ne može biti dodatak originalnih komponenti majčinog mleka, već nadoknaditi nedostajuće drugim, koje mogu pozitivno uticati na zdravlje dece. Zato su naši prvi radovi bili usmereni ka bifidogenom efektu i definisanju bifidogenog indeksa kao jednih od ključnih kriterijuma za infant formule vrhunskog kvaliteta, što je dokazano nizom studija i naučnih radova u prestižnim časopisima. Posebna pažnja posvećuje se razvoju novih prirodnih prebiotika. 

Antioksidativne osobine su u fokusu interesovanja ne samo u ishrani beba, već uopšte za vitalan život čoveka, pa smo u svetlu tih trendova dizajnirali i izučavali infant formule u poredjenju sa majčinim mlekom, kao “zlatnim standardom”. Majčino mleko sadrži moćan antioksidativni sistem, ali i infant formule, u zavisnosti od namene i proizvodjača imaju sposobnost da uklanjaju reaktivne vrste slobodnih radikala i na taj način imaju protektivnu ulogu za organizam bebe.  

Poznato je relaksantno dejstvo majčinog mleka na digestivni trakt bebe. Ovo farmakološko svojstvo, manjeg intenziteta, potvrdjeno je u laboratorijskim ispitivanjima i za infant formule. 

Naši rezultati pokazuju da opšta strategija razvoja infant formula, koje blisko odgovaraju osobinama majčinog mleka treba da se bazira na biomimikriji: sastava majčinog mleka u pogledu sadržaja antioksidanasa male molekulske mase i primeni specifičnih prebiotičkih polisaharida, kao što su glukani ćelijskog zida pekarskog kvasca, kao potencijalna zamena za oligosaharide humanog mleka. Svi naši dosadašnji i tekući radovi otvaraju nove perspektive i pravce za budući razvoj sastava infant formula najvišeg kvaliteta.
PB  - Beograd: Udruženje mikrobioologa Srbije
C3  - IX kongres mikrobiologa Srbije, Udruženje mikrobiologa Srbije, Knjiga Apstrakata, Beograd 30. maj – 01. jun 2013
T1  - A long way from the bifidogenic effect to antioxidative and pharmacologic properties of breast milk and infant formulas
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_4992
ER  - 
@conference{
author = "Vrvić, Miroslav and Spasić, Snežana",
year = "2013",
abstract = "Our examination of infant formulas bifidogenic effect-development stimulation of bifidogenic bacteria-probiotics in the intestinal tract by the effect of food ingredients which are bifidogenic factors-prebiotics for these bacteria, (Heine, 1989, Lilly and Stillwell, 1965, Gibson and Roberfroid, 1995, Schrezenmeir and de Vrese, 2001, Reid, 2008) started twenty five years ago with an in vitro investigation (Vučetić et al., 1989). The cooperation in these research were established with “IMPAZ” (Industry of dairy products in Zaječar, Srbia), now “Impamil” Ltd., Belgrade-Zemun (up to day only producer of infant formulas in Serbia) and Institute of neonatology, University pediatrics clinic and Center for the welfare of infants, children and adolescent, all in Belgrade., Dojenje-hranjenje novorodjenčeta majčinim mlekom, pruža prednosti za uspešan i zdrav početak života u odnosu na onu, koja su hranjena infant formulama. Uzrok je, naravno, u razlikama u sastavu humanog i kravljeg mleka koje je, skoro dominatno, osnova za proizvodnju hrane za bebe. 

Naši radovi na ispitivanju i razvoju hrane za odojčad i malu decu započela su pre četvrt veka, u saradnji sa Industrijom mlečnih proizvoda-„IMPAZ“ iz Zaječara, čiji je naslednik sada „Impamil“ doo iz Begrada-Zemuna, onda i sada jedini domaći proizvodjač ovih strateški važnih dijetetskih proizvoda. 

Infant formule slične po osnovnim i propisanim nutritivnim i biološkim osobinama razlikuju se u kvalitetu po nekim od zakonski neobaveznih svojstava, koja su od značaja za pravilan razvoj i napredovanje bebe. Zato je i naš cilj da učinimo osobine i efekte infant formula sto bližim majčinom mleku. Put ne može biti dodatak originalnih komponenti majčinog mleka, već nadoknaditi nedostajuće drugim, koje mogu pozitivno uticati na zdravlje dece. Zato su naši prvi radovi bili usmereni ka bifidogenom efektu i definisanju bifidogenog indeksa kao jednih od ključnih kriterijuma za infant formule vrhunskog kvaliteta, što je dokazano nizom studija i naučnih radova u prestižnim časopisima. Posebna pažnja posvećuje se razvoju novih prirodnih prebiotika. 

Antioksidativne osobine su u fokusu interesovanja ne samo u ishrani beba, već uopšte za vitalan život čoveka, pa smo u svetlu tih trendova dizajnirali i izučavali infant formule u poredjenju sa majčinim mlekom, kao “zlatnim standardom”. Majčino mleko sadrži moćan antioksidativni sistem, ali i infant formule, u zavisnosti od namene i proizvodjača imaju sposobnost da uklanjaju reaktivne vrste slobodnih radikala i na taj način imaju protektivnu ulogu za organizam bebe.  

Poznato je relaksantno dejstvo majčinog mleka na digestivni trakt bebe. Ovo farmakološko svojstvo, manjeg intenziteta, potvrdjeno je u laboratorijskim ispitivanjima i za infant formule. 

Naši rezultati pokazuju da opšta strategija razvoja infant formula, koje blisko odgovaraju osobinama majčinog mleka treba da se bazira na biomimikriji: sastava majčinog mleka u pogledu sadržaja antioksidanasa male molekulske mase i primeni specifičnih prebiotičkih polisaharida, kao što su glukani ćelijskog zida pekarskog kvasca, kao potencijalna zamena za oligosaharide humanog mleka. Svi naši dosadašnji i tekući radovi otvaraju nove perspektive i pravce za budući razvoj sastava infant formula najvišeg kvaliteta.",
publisher = "Beograd: Udruženje mikrobioologa Srbije",
journal = "IX kongres mikrobiologa Srbije, Udruženje mikrobiologa Srbije, Knjiga Apstrakata, Beograd 30. maj – 01. jun 2013",
title = "A long way from the bifidogenic effect to antioxidative and pharmacologic properties of breast milk and infant formulas",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_4992"
}
Vrvić, M.,& Spasić, S.. (2013). A long way from the bifidogenic effect to antioxidative and pharmacologic properties of breast milk and infant formulas. in IX kongres mikrobiologa Srbije, Udruženje mikrobiologa Srbije, Knjiga Apstrakata, Beograd 30. maj – 01. jun 2013
Beograd: Udruženje mikrobioologa Srbije..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_4992
Vrvić M, Spasić S. A long way from the bifidogenic effect to antioxidative and pharmacologic properties of breast milk and infant formulas. in IX kongres mikrobiologa Srbije, Udruženje mikrobiologa Srbije, Knjiga Apstrakata, Beograd 30. maj – 01. jun 2013. 2013;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_4992 .
Vrvić, Miroslav, Spasić, Snežana, "A long way from the bifidogenic effect to antioxidative and pharmacologic properties of breast milk and infant formulas" in IX kongres mikrobiologa Srbije, Udruženje mikrobiologa Srbije, Knjiga Apstrakata, Beograd 30. maj – 01. jun 2013 (2013),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_4992 .