Rosić, Aleksandra A.

Link to this page

Authority KeyName Variants
rosic-a-a
  • Rosić, Aleksandra A. (1)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Polymorphic transformations of edible vegetable fats

Jovanović, Dušan M.; Rosić, Aleksandra A.; Marković, Branislav; Vuković, Zorica; Krstić, Jugoslav; Petrović, Srđan

(Tehnološki fakultet, Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo i DOO "Industrijsko bilje", Novi Sad, 2002)

TY  - JOUR
AU  - Jovanović, Dušan M.
AU  - Rosić, Aleksandra A.
AU  - Marković, Branislav
AU  - Vuković, Zorica
AU  - Krstić, Jugoslav
AU  - Petrović, Srđan
PY  - 2002
UR  - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/54
AB  - Triglycerides are characterized by complex melting behaviour, as reflected by multiple melting temperatures. They can solidify in different crystal structures and this polymorphism can be defined as the ability to reveal different unit cell structures in crystals, originating from a variety of molecular conformations and molecular packing. A detailed study of the morphology of the polymorphic forms of edible vegetable oils using X-ray diffraction and polarized light microscopy is presented. An important problem in the study is the correlation between the melting/solidification behaviour and the crystal structure. The application of X-ray diffraction method allows to perform dynamic studies of structural changes during fast or slow thermal transition processes.
AB  - Karakterizacija triglicerida se ogleda u kompleksnosti osobine topljenja što se u krajnosti reflektuje na postojanje više temperatura topljenja. Trigliceridi kristališu u raznim kristalnim formama i takav polimorfizam se može definisati kao sposobnost otkrivanja različitih jediničnih strukturalnih ćelija u kristalima, što potiče od različitosti rasporeda i pakovanja molekula. U ovom radu je prikazano ispitivanje morfologije polimorfnih oblika jestivih biljnih masnoća metodom rendgenske difrakcije i polarizacionim mikroskopom. Važnost ovog rada je ukazivanje na korelaciju osobina: topljenje (ili hlađenje) masnoće i njena kristalna struktura. Primenjena rendgeno-strukturna analiza omogućava realizaciju dinamičkih istraživanja strukturalnih promena za vreme brzih ili sporih temperaturnih procesa.
PB  - Tehnološki fakultet, Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo i DOO "Industrijsko bilje", Novi Sad
T2  - Uljarstvo
T1  - Polymorphic transformations of edible vegetable fats
T1  - Polimorfne transformacije jestivih biljnih masnoća
VL  - 33
IS  - 3-4
SP  - 9
EP  - 17
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_54
ER  - 
@article{
author = "Jovanović, Dušan M. and Rosić, Aleksandra A. and Marković, Branislav and Vuković, Zorica and Krstić, Jugoslav and Petrović, Srđan",
year = "2002",
abstract = "Triglycerides are characterized by complex melting behaviour, as reflected by multiple melting temperatures. They can solidify in different crystal structures and this polymorphism can be defined as the ability to reveal different unit cell structures in crystals, originating from a variety of molecular conformations and molecular packing. A detailed study of the morphology of the polymorphic forms of edible vegetable oils using X-ray diffraction and polarized light microscopy is presented. An important problem in the study is the correlation between the melting/solidification behaviour and the crystal structure. The application of X-ray diffraction method allows to perform dynamic studies of structural changes during fast or slow thermal transition processes., Karakterizacija triglicerida se ogleda u kompleksnosti osobine topljenja što se u krajnosti reflektuje na postojanje više temperatura topljenja. Trigliceridi kristališu u raznim kristalnim formama i takav polimorfizam se može definisati kao sposobnost otkrivanja različitih jediničnih strukturalnih ćelija u kristalima, što potiče od različitosti rasporeda i pakovanja molekula. U ovom radu je prikazano ispitivanje morfologije polimorfnih oblika jestivih biljnih masnoća metodom rendgenske difrakcije i polarizacionim mikroskopom. Važnost ovog rada je ukazivanje na korelaciju osobina: topljenje (ili hlađenje) masnoće i njena kristalna struktura. Primenjena rendgeno-strukturna analiza omogućava realizaciju dinamičkih istraživanja strukturalnih promena za vreme brzih ili sporih temperaturnih procesa.",
publisher = "Tehnološki fakultet, Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo i DOO "Industrijsko bilje", Novi Sad",
journal = "Uljarstvo",
title = "Polymorphic transformations of edible vegetable fats, Polimorfne transformacije jestivih biljnih masnoća",
volume = "33",
number = "3-4",
pages = "9-17",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_54"
}
Jovanović, D. M., Rosić, A. A., Marković, B., Vuković, Z., Krstić, J.,& Petrović, S.. (2002). Polymorphic transformations of edible vegetable fats. in Uljarstvo
Tehnološki fakultet, Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo i DOO "Industrijsko bilje", Novi Sad., 33(3-4), 9-17.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_54
Jovanović DM, Rosić AA, Marković B, Vuković Z, Krstić J, Petrović S. Polymorphic transformations of edible vegetable fats. in Uljarstvo. 2002;33(3-4):9-17.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_54 .
Jovanović, Dušan M., Rosić, Aleksandra A., Marković, Branislav, Vuković, Zorica, Krstić, Jugoslav, Petrović, Srđan, "Polymorphic transformations of edible vegetable fats" in Uljarstvo, 33, no. 3-4 (2002):9-17,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_54 .