Potato (Solanum tuberosum L)
Krompir (Solanum tuberosum L)
dc.creator | Vučetić, Jovan | |
dc.creator | Gojgić-Cvijović, Gordana | |
dc.creator | Gopčević, Kristina | |
dc.creator | Nastasijević, Branislav | |
dc.date.accessioned | 2019-01-30T17:12:23Z | |
dc.date.available | 2019-01-30T17:12:23Z | |
dc.date.issued | 2004 | |
dc.identifier.issn | 0018-6872 | |
dc.identifier.uri | https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/161 | |
dc.description.abstract | Potato represents almost complete food. Beside carbohydrates, it contains low quantities of lipids and proteins, too. Nutritional value of potato comes from its most important constituent - carbohydrates. Starch is a main complex polysaccharide in potato but it is also a component of cereals, leguminoses vegetables and fruits. Potato contains low quantity of monosaccharide glucose and disaccharide sucrose. Potato has a high nutritional value because of high energy liberated by starch combustion -16,75 kj/1 g of substance. In an organism starch is being hydrolysedby enzyme action: saliva a-amilase and duodenum pancreatic a-amilase induodenum convert starch into maltose units. Potato contajns low quantity of proteins (2,1 %) separable by ele-ctrophoresis into 40 fractions. Main group of proteins are fractions with molecular masses 17-20 kD. All essential am/no acids are present in globular protein tuberin. Potato contains higher amount of aminoacids lysine and histidine than human milk. Potato contains almost all B group vitamins in low quantities, as well as A, H, C and E vitamins. More than 20 minerals were found in potato ash: macroelements potassium, phosphorus, iron and microelements copper, zinc, magnesium, chromium and molybdenum; they have an important role in metabolic pathways. Also, potato contains some enzymes. Potato is used in folk medicine for ulcer and gastritis treatment and in farmaceutical and food industry. | en |
dc.description.abstract | Krompir je složena namirnica koja pored ugljenih hidrata sadrži u manjim količinama i proteine i lipide. Hranljiva vrednost krompira police od njegovog najvažnijeg sastojka - ugljenih hidrata. Skrob je glavni složeni ugljeni hidrat krtole krompira ali se on nalazi kao rezervni polisaharid i kod žitarica, mahunarki, u povrću i voću. Od monosaharida i disaharida u krtoli krompira nalaze se u ma/im količinama glukoza i saharoza. Hranljiva vrednost krompira police od skroba; on ima visoku energetsku vrednost, budući da pri sagorevanju u organizmu 1 g skroba oslobađa 16,75 kJ energije. Skrob se u organizmu razgrađuje pod dejstvom enzima do glukoze: u usnoj duplji deluje pljuvačna a-amilaza, a u dvanaestopalačnom crevu pankreas na a-amilaza, gde se završava prevođenje skroba u maltozu. Sadržaj proteina u krompiru je nizak (oko 2,1 %) i elektroforezom se razdvajaju u 40 frakcija od kojih glavnu grupu čine protein! molekulskih masa od 17-20 kD. Tuberin je globularni protein koji sadrži sve esencijalne amino kiseline. Po sadržaju lizina i hislidina krompir prevazilazi majčino mleko. Krtola krompira sadrži skoro sve vitamine B grupe u malim količinama, kao i vitamine A,H,C i E. U pepelu krompira nađeno je vise od 20 mineralnih supstancija; makroelemenata kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa koji imaju važnu ulogu u metabolizmu kao i mikroelemenata bakra, cinka, magnezijuma, hroma i molibdena. Mineralne supstancije se u najvećoj količini nalaze odmah ispod ljuske. Takođe, krompir sadrži i neke enzime. Krompir se primenjuje u narodnoj medicini za lečenje čira i gastritisa, u farmaceutskoj i prehrambenoj industrial. | sr |
dc.publisher | Društvo za ishranu Srbije, Beograd | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | Hrana i ishrana | |
dc.subject | potato | en |
dc.subject | chemical composition | en |
dc.subject | nutritional value | en |
dc.subject | use | en |
dc.subject | krompir | sr |
dc.subject | hemijski sastav | sr |
dc.subject | hranljiva vrednost | sr |
dc.subject | primena | sr |
dc.title | Potato (Solanum tuberosum L) | en |
dc.title | Krompir (Solanum tuberosum L) | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | ARR | |
dcterms.abstract | Гојгић Цвијовић, Гордана; Вучетић, Јован; Настасијевић, Бранислав; Гопчевић, Кристина; Кромпир (Соланум туберосум Л); Кромпир (Соланум туберосум Л); | |
dc.citation.volume | 45 | |
dc.citation.issue | 1-2 | |
dc.citation.spage | 10 | |
dc.citation.epage | 15 | |
dc.citation.other | 45(1-2): 10-15 | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_161 | |
dc.type.version | publishedVersion |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |