Приказ основних података о документу

Sredstva za dezinfekciju u prehrambenoj industriji

dc.creatorStevanović, Jasmina
dc.date.accessioned2019-01-30T17:08:57Z
dc.date.available2019-01-30T17:08:57Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/7
dc.description.abstractIn this paper a review of disinfectants used in food industry is given. Desinfectants covered in the review are: amonium quartenairy-compounds, chlorine-based products, ampholities, iodophores, cresole acid comounds, phenole lcompounds, formalhehyde, peracetic acid and hydrogen-peroxide with colloidal silver. The main properties, both advantages and disadvantages for each of this compounds are discussed. Environmental tolerance and great efficiency of desinfectants based on nascent oxygen such as peracetic acid and hydrogen-peroxide with colloidal silver are pointed out. .en
dc.description.abstractU radu je dat pregled sredstava za dezinfekciju koja se mogu koristiti u prehrambenoj industriji. Obuhvaćena su: kvaternarna amonijačna jedinjenja, jedinjenja na bazi hlora, amfoliti, jodofori, jedinjenja krezolne kiseline, jedinjenja fenola, jedinjenja na bazi aldehida, jedinjenja na bazi persirćetne kiseline i jedinjenja na bazi vodonik-peroksida sa koloidnim srebrom. Za svaku grupu navedene su osnovne karakteristike, kao i prednosti i nedostaci. Posebno su naglašene ekološke prednosti i izuzetna efikasnost, sredstava na bazi nascentnog kiseonika koji su predstavljeni persirćetnom kiselinom i vodonik-peroksidom sa koloidnim srebrom. .sr
dc.rightsrestrictedAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectdisinfectantsen
dc.subjectchlorine-based productsen
dc.subjectperacetic aciden
dc.subjecthydrogen-peroxideen
dc.subjectcolloidal silveren
dc.subjectdezinficijensisr
dc.subjectjedinjenja na bazi hlorasr
dc.subjectpersirćetna kiselinasr
dc.subjectvodonik-peroksidsr
dc.subjectkoloidno srebrosr
dc.titleDesinfectants in food industryen
dc.titleSredstva za dezinfekciju u prehrambenoj industrijisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractСтевановић, Јасмина; Средства за дезинфекцију у прехрамбеној индустрији; Средства за дезинфекцију у прехрамбеној индустрији;
dc.citation.volume11
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage30
dc.citation.epage33
dc.citation.other11(1-2): 30-33
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cer_7
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу