Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst
Parcijalno hidrogenovanje jestivih ulja - sinteza i verifikacija katalizatora na bazi nikla
2002
Authors
Jovanović, Dušan M.Marković, Branislav
Stanković, Miroslav
Rožić, Ljiljana
Novaković, Tatjana
Vuković, Zorica
Anić, Mirjana R.
Petrović, Srđan
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Developed in the late 1800s as a butter substitute, margarine is made with vegetable oils. Margarine was created by a scientist from Provence (France) Hippolyte Mege-Mouries, in response to an offer by the Emperor Louis Napoleon III. To formulate his entry, Mege-Mouries used margaric acid, a fatty acid component isolated in 1813 by Michael Chevreul and named because of the lustrous pearly drops that reminded him of the Greek word for pearl - margarites.
Parcijalna hidrogenacija jestivih biljnih ulja je veoma važna operacija u industriji biljnih masti i ulja. Katalizator koji se uobičajeno upotrebljava u industrijskom procesu parcijalne hidrogenaciji biljnih ulja je nikl nanešen na silikatni nosač. Izbor i hemijska sinteza niklovog katalizatora, postupak nanošenja nikla i promotora na nosač i aktivacija katalizatora su od vitalnog značaja za dobijanje visoko-aktivnog hidrogenacionog katalizatora. Niklov katalizator, nanešen na domaći prirodni silikat (dijatomejska zemlja) sintetizovan je precipitacionom metodom sa NaaCOs. Aktivnost sintetizovanog katalizatora je testirana na pilot postrojenju (5 kg) i u industrijskom reaktoru kapaciteta 5 tona. Dobijena aktivnost sintetizovanog katalizatora potvrđena je i na "scale-up" nivou sa faktorom 1000.
Keywords:
hydrogenation / catalyst / synthesis / hidrogenacija / katalizator / sintezaSource:
Hemijska industrija, 2002, 56, 4, 147-156Publisher:
- Association of Chemical Engineers of Serbia
Collections
Institution/Community
IHTMTY - JOUR AU - Jovanović, Dušan M. AU - Marković, Branislav AU - Stanković, Miroslav AU - Rožić, Ljiljana AU - Novaković, Tatjana AU - Vuković, Zorica AU - Anić, Mirjana R. AU - Petrović, Srđan PY - 2002 UR - https://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/71 AB - Developed in the late 1800s as a butter substitute, margarine is made with vegetable oils. Margarine was created by a scientist from Provence (France) Hippolyte Mege-Mouries, in response to an offer by the Emperor Louis Napoleon III. To formulate his entry, Mege-Mouries used margaric acid, a fatty acid component isolated in 1813 by Michael Chevreul and named because of the lustrous pearly drops that reminded him of the Greek word for pearl - margarites. AB - Parcijalna hidrogenacija jestivih biljnih ulja je veoma važna operacija u industriji biljnih masti i ulja. Katalizator koji se uobičajeno upotrebljava u industrijskom procesu parcijalne hidrogenaciji biljnih ulja je nikl nanešen na silikatni nosač. Izbor i hemijska sinteza niklovog katalizatora, postupak nanošenja nikla i promotora na nosač i aktivacija katalizatora su od vitalnog značaja za dobijanje visoko-aktivnog hidrogenacionog katalizatora. Niklov katalizator, nanešen na domaći prirodni silikat (dijatomejska zemlja) sintetizovan je precipitacionom metodom sa NaaCOs. Aktivnost sintetizovanog katalizatora je testirana na pilot postrojenju (5 kg) i u industrijskom reaktoru kapaciteta 5 tona. Dobijena aktivnost sintetizovanog katalizatora potvrđena je i na "scale-up" nivou sa faktorom 1000. PB - Association of Chemical Engineers of Serbia T2 - Hemijska industrija T1 - Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst T1 - Parcijalno hidrogenovanje jestivih ulja - sinteza i verifikacija katalizatora na bazi nikla VL - 56 IS - 4 SP - 147 EP - 156 DO - 10.2298/HEMIND0204147J ER -
@article{ author = "Jovanović, Dušan M. and Marković, Branislav and Stanković, Miroslav and Rožić, Ljiljana and Novaković, Tatjana and Vuković, Zorica and Anić, Mirjana R. and Petrović, Srđan", year = "2002", abstract = "Developed in the late 1800s as a butter substitute, margarine is made with vegetable oils. Margarine was created by a scientist from Provence (France) Hippolyte Mege-Mouries, in response to an offer by the Emperor Louis Napoleon III. To formulate his entry, Mege-Mouries used margaric acid, a fatty acid component isolated in 1813 by Michael Chevreul and named because of the lustrous pearly drops that reminded him of the Greek word for pearl - margarites., Parcijalna hidrogenacija jestivih biljnih ulja je veoma važna operacija u industriji biljnih masti i ulja. Katalizator koji se uobičajeno upotrebljava u industrijskom procesu parcijalne hidrogenaciji biljnih ulja je nikl nanešen na silikatni nosač. Izbor i hemijska sinteza niklovog katalizatora, postupak nanošenja nikla i promotora na nosač i aktivacija katalizatora su od vitalnog značaja za dobijanje visoko-aktivnog hidrogenacionog katalizatora. Niklov katalizator, nanešen na domaći prirodni silikat (dijatomejska zemlja) sintetizovan je precipitacionom metodom sa NaaCOs. Aktivnost sintetizovanog katalizatora je testirana na pilot postrojenju (5 kg) i u industrijskom reaktoru kapaciteta 5 tona. Dobijena aktivnost sintetizovanog katalizatora potvrđena je i na "scale-up" nivou sa faktorom 1000.", publisher = "Association of Chemical Engineers of Serbia", journal = "Hemijska industrija", title = "Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst, Parcijalno hidrogenovanje jestivih ulja - sinteza i verifikacija katalizatora na bazi nikla", volume = "56", number = "4", pages = "147-156", doi = "10.2298/HEMIND0204147J" }
Jovanović, D. M., Marković, B., Stanković, M., Rožić, L., Novaković, T., Vuković, Z., Anić, M. R.,& Petrović, S.. (2002). Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst. in Hemijska industrija Association of Chemical Engineers of Serbia., 56(4), 147-156. https://doi.org/10.2298/HEMIND0204147J
Jovanović DM, Marković B, Stanković M, Rožić L, Novaković T, Vuković Z, Anić MR, Petrović S. Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst. in Hemijska industrija. 2002;56(4):147-156. doi:10.2298/HEMIND0204147J .
Jovanović, Dušan M., Marković, Branislav, Stanković, Miroslav, Rožić, Ljiljana, Novaković, Tatjana, Vuković, Zorica, Anić, Mirjana R., Petrović, Srđan, "Partial hydrogenation of edible oils: Synthesis and verification of the nickel catalyst" in Hemijska industrija, 56, no. 4 (2002):147-156, https://doi.org/10.2298/HEMIND0204147J . .