Приказ основних података о документу

Uticaj kompleksa Šifovih baza sa beta-ciklodekstrinom na produkciju antibiotika pomoću Streptomyces hygroscopicus CH-7

dc.creatorIlić, Slavica B.
dc.creatorKonstantinović, Sandra S.
dc.creatorGojgić-Cvijović, Gordana
dc.creatorSavić, Dragiša S.
dc.creatorVeljković, Vlada B.
dc.date.accessioned2019-01-30T17:44:13Z
dc.date.available2019-01-30T17:44:13Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0367-598X
dc.identifier.urihttps://cer.ihtm.bg.ac.rs/handle/123456789/1656
dc.description.abstractA media consisting of isatin-Schiff bases and its inclusion complexes with beta-cyclodextrine was developed to maximize the production of antibiotics Hexaene H-85 and azalomycine B by Streptomyces hygroscopicus CH-7. The media With (-cyclodextrine inclusion complex of isatin-3-thiosemicarbazone resulted in the maximum antibiotics concentration of 493 ìg/cm3 for Hexaene H-85 and 191 ìg/cm3 for azalomycine B. The production of hexaene H-85 and azalomycine is higher when (-cyclodextrine complex is added as a nitrogen source, comparing to pure isatin-Schiff base. The maximum concentration of hexaene H-85 in medium with inclusion complex of isatin-Schiff base is 1.4-2.3 times higher than the basal medium. The maximum production of azalomycine is 2.1-3.4 times higher in media with inclusion complex of Schiff base. During the fermentation process, the nutrient media with (-cyclodextrine inclusion complexes with isatin-Schiff bases affect the strain morphology, since it is in the form of compact pellets, which are formed from short and long, branched filaments.en
dc.description.abstractStreptomyces hygroscopicus je soj poznat po produkciji različitih vrsta antibiotika i komercijalno važnih sekundarnih metabolita. Formiranje metabolita je rezultat mikrobioloških procesa u toku fermentacije i zavisi od nivoa biomase mikroorganizma, morfološkog profila kulture, kao i od ekoloških uslova. U cilju povećanja prinosa antibiotika, osnovna hranljiva podloga je redefinisana izmenom izvora azota, tako što su umesto sojinog brašna (10 g/dm3) dodati kompleksi Šifovih baza sa (-ciklodekstrinom (10 g/dm3). Dodatak kompleksa Šifovih baza sa bciklodekstrinom rezultirao je znatno povećanje koncentracije oba antibiotika. Maksimalna koncentracija heksaena H-85 je ostvarena na podlozi sa kompleksom izatin-3-tiosemikarbazona sa (-ciklodekstrinom i iznosila je 493 ìg/cm3, dok je za azalomicin B iznosila 191 ìg/cm3. Povećanje maksimalnih koncentracija antibiotika na podlogama sa kompleksima Schiff-ovih baza je iznosilo 1,4-2,3 puta za heksaen H-85, odnosno 2,1-3,4 puta za azalomicin B, u odnosu na osnovnu podlogu. U toku procesa fermentacije na hranljivim podlogama sa kompleksima Šifovih baza sa (-ciklodekstrinom, soj raste u obliku kompaktnih peleta, koji se formiraju od kratkih i dugih, razgranatih filamenata.sr
dc.publisherAssociation of Chemical Engineers of Serbia
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45001/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceHemijska industrija
dc.subjectStreptomyces hygroscopicusen
dc.subjectSchiff baseen
dc.subjectbeta-cyclodextrineen
dc.subjectinclusion complexen
dc.subjectantibiotic productionen
dc.subjectStreptomyces hygroscopicussr
dc.subjectšifove bazesr
dc.subjectbeta-ciklodekstrinsr
dc.subjectinkluzioni kompleksisr
dc.subjectprodukcija antibiotikasr
dc.titleThe influence of Schiff base inclusion complexes with beta-cyclodextrine on antibiotic production by Streptomyces hygroscopicus CH-7en
dc.titleUticaj kompleksa Šifovih baza sa beta-ciklodekstrinom na produkciju antibiotika pomoću Streptomyces hygroscopicus CH-7sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractКонстантиновић, Сандра С.; Савић, Драгиша С.; Гојгић Цвијовић, Гордана; Илић, Славица Б.; Вељковић, Влада Б.;
dc.citation.volume69
dc.citation.issue1
dc.citation.spage9
dc.citation.epage15
dc.citation.other69(1): 9-15
dc.citation.rankM23
dc.identifier.doi10.2298/HEMIND131113012I
dc.identifier.fulltexthttps://cer.ihtm.bg.ac.rs//bitstream/id/8109/1654.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-84923677286
dc.identifier.wos000350913100002
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу